37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalLeonid Volkov, opozant rus, apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost victima unui...

Leonid Volkov, opozant rus, apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost victima unui atac la Vilnius

Leonid Volkov, un opozant rus aflat în exil şi apropiat de Aleksei Navalnîi, a fost spitalizat după ce a fost victima unui atac marţi, în faţa locuinţei sale din Vilnius, a declarat poliţia locală pentru AFP, potrivit agerpres.ro.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a condamnat un atac „şocant” şi a asigurat, într-un mesaj pe X, că autorii acestuia vor trebui să „răspundă pentru crimele lor”.

În vârstă de 43 de ani, Leonid Volkov este una din principalele figuri ale opoziţiei ruse şi a fost unul dintre apropiaţii lui Navalnîi, care a murit în arest în Rusia pe 16 februarie.

„Leonid Volkov tocmai a fost atacat în faţa casei sale. Cineva a spart geamul unei maşini şi l-a stropit cu gaz lacrimogen în ochi după care a început să îl lovească pe Leonid cu un ciocan”, a informat Kira Iarmîş, fosta purtătoare de cuvânt al lui Navalnîi.

Apropiaţi ai lui Navalnîi au difuzat fotografii care arată rănile lui Volkov, inclusiv un ochi negru, un semn roşu pe frunte şi sânge pe unul din picioare. Ei au distribuit apoi o fotografie în care acesta este transportat pe o targă într-o ambulanţă.

Un purtător de cuvânt al poliţiei lituaniene, Ramunas Matonis, a confirmat pentru AFP că un cetăţean rus a fost atacat în apropierea locuinţei sale din capitala Vilnius în jurul orei 22:00 (20:00 GMT).”Un număr mare de ofiţeri de poliţie lucrează la faţa locului”, a adăugat el.

Niciun suspect nu a fost identificat şi mai multe detalii despre acest atac ar urma să fie comunicate miercuri dimineaţă, a spus purtătorul de cuvânt. Poliţia a confirmat că Leonid Volkov a fost internat în spital.

Acest atac are loc la aproape o lună de la moartea lui Navalnîi într-o închisoare rusească din Arctica şi cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, care ar trebui să marcheze triumful lui Vladimir Putin, în lipsă unor opozanţi veritabili.

Volkov l-a acuzat pe preşedintele rus că este direct responsabil pentru moartea lui Navalnîi. El a fost şeful de cabinet al acestuia şi până în 2023 a condus şi fundaţia anticorupţie fondată de fostul oponent numărul unu al preşedintelui rus.

Lituania găzduieşte mulţi ruşi în exil şi este un susţinător ferm al Kievului de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Un apropiat al lui Navalnîi dezvăluie câte zile mai are Putin la putere

Leonid Volkov, apropiat al lui Aleksei Navalnîi, face o dezvăluire despre Putin care ar putea încuraja pe toți opozanții acestuia pentru că se referă la câte zile ar mai sta acesta la putere.

Cu decizia de a intra în război cu Ucraina, Vladimir Putin “şi-a scurtat clar zilele la putere”, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus, notează AFP.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă