5.1 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăEconomieLegea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat

Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului României, după mai multe încercări nereușite de modificare a Codului Civil, în ceea ce privește reglementarea arendării terenurilor. Asociațiile fermierilor, reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cer ca acest act normativ să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial până la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a asigura stabilitatea sectorului agricol. Cu privire la durata minimă a contractelor de arendă, fermierii spun că ar trebui să fie stabilită la șapte ani, iar subarendarea ar trebui interzisă.

Propunerea de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil se află pe agenda plenului Camerei Deputaților. Pentru fermieri, proiectul este esențial pentru menținerea activităților agricole, investițiilor și locurilor de muncă în mediul rural, mai ales în contextul problemelor generate de secetă, inflație și constrângerile legislative europene, scrie termene.ro.

Totuși, proiectul de lege a fost contestat de USR și de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională (CCR), fiind considerat „un atac asupra libertății și proprietății cetățenilor”. CCR a declarat neconstituțional proiectul, inițial, adoptat în 2023, motivând că un act organic, cum este Codul Civil, nu poate fi modificat printr-o lege ordinară.

Conform AAC, doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat, ceea ce arată importanța unei reglementări clare și stabile a arendei. În prezent, valoarea arendei variază semnificativ, ajungând până la 400 euro/hectar în zonele fertile, iar în cazul terenurilor pentru panouri fotovoltaice, arenda poate depăși 2.000 euro/hectar.

Fermierii susțin că este nevoie de măsuri legislative care să încurajeze predictibilitatea, investițiile și sustenabilitatea, printr-o lege specială care să includă și un contract cadru de arendă, aplicabil la nivel național.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Atenție la mesajele care promit locuri de muncă online: DNSC avertizează asupra tentativelor de fraudă

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un avertisment cu privire la mesaje frauduloase primite prin SMS sau aplicații precum WhatsApp. Aceste mesaje...

Inovația OpenAI stârnește îngrijorări:  ChatGPT ar fi încercat să evite să fie dezactivat iar apoi a minţit cu privire la acţiunile sale

Cel mai recent model de inteligenţă artificială dezvoltat de OpenAI, ChatGPT o1, a generat îngrijorări majore în urma unor teste care au scos la...

Provocările noului guvern pentru 2025: Negocieri intense pentru gestionarea unui buget de 115 miliarde de euro

Anul 2025 se anunță unul complicat pentru viitorul guvern al României, însă există factori care ar putea diminua riscurile economice și sociale. În planul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă