16.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInternaționalLavrov speră la un tratat de pace între Armenia și Azerbaidjan în...

Lavrov speră la un tratat de pace între Armenia și Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabah

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat marţi că speră în încheierea unui tratat de pace între Armenia şi Azerbaidjan privind problema spinoasă a enclavei Nagorno-Karabah în pofida dificultăţilor, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie pentru controlul acestui teritoriu muntos şi încercările de normalizare a relaţiilor mediate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia nu au înregistrat progrese semnificative.

Tensiunile au escaladat la începutul lunii iulie, când Azerbaidjanul, sub diferite pretexte, a închis traficul pe coridorul Lacin, singura rută care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

Această blocadă azeră a creat o criză umanitară gravă în enclavă, populată în principal de armeni, cu penurie de alimente şi medicamente şi întreruperi frecvente de curent.

Şeful diplomaţiei ruse i-a primit, marţi, la Moscova pe omologii săi armean şi azer.

“A fost acordată o atenţie deosebită problemelor de delimitare, care sunt strâns legate de toate temele aflate în discuţie, şi problemelor încheierii rapide a unui tratat de pace între Baku şi Erevan”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit unui comunicat.

“Sperăm că semnarea acestui acord va fi punctul culminant al unui amplu proces de negociere”, a adăugat el, recunoscând însă că “nu este o cale uşoară”.

Ministrul de Externe rus a cerut ca Azerbaidjanul să “furnizeze fără întârziere (…) populaţiei din (Nagorno Karabah) alimente, medicamente, produse de primă necesitate şi să asigure o aprovizionare continuă cu energie electrică şi gaze”.

Premierul armean Nikol Pashinyan a apreciat vinerea trecută, într-un interviu acordat AFP, că un nou război între ţara sa şi Azerbaidjan este “foarte probabil”, acuzând Baku de un “genocid” împotriva etnicilor armeni din enclava Nagorno-Karabah.

Primul război în Nagorno-Karabah în anii 1990 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, iar conflictul mai recent, cel din 2020, a făcut 6.500 de morţi de ambele tabere, potrivit AFP.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul ceh de externe crede că orice pas al NATO pentru Ucraina va izola Rusia

La începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski a îndemnat aliaţii să intensifice ajutorul şi implicarea în război într-un interviu acordat Reuters, în timp...

Detergenții naturali în comparație cu cei clasici, pot fi la fel de eficienți?

Este interesant de observat cum a crescut în ultimul timp interesul pentru produsele organice de...

Nicu Ștefănuță solicită primarilor din UAT-urile din România să respecte legislația electorală

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (the Greens/EFA), candidat independent la alegerile europarlamentare din 9 iunie, a trimis o solicitare către cele 3186 de primari din UAT-urile...
Ultima oră
Pe aceeași temă