16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoKlaus și Karl vor vorbi aceeași limbă? Iohannis și Congresul PPE insistă...

Klaus și Karl vor vorbi aceeași limbă? Iohannis și Congresul PPE insistă ca Nehammer să accepte România în Schengen

Ultimul test politic major din cariera de șef de stat a lui Klaus Iohannis este, probabil, cel din ziua de 7 martie 2024, când președintele României va discuta subiectul Schengen cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, iar în urma discuției pe care o poartă cu cancelarul Austriei va ține un discurs la Congresul Partidului Popular European.

Congresul Partidului Popular European, care se desfășoară în perioada 6 – 7 martie 2024 la București, este cel mai important eveniment politic european al acestor săptămâni. Pentru instituțiile europene și pentru toate țările UE, momentul semnificativ este desemnarea Ursulei von der Leyen drept candidat la un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

Separat, pentru România, Congresul PPE poate aduce un progres substanțial în ceea ce privește integrarea deplină în Spațiul Schengen. Președinția României a anunțat că, în dimineața de 7 martie, președintele Iohannis îl primește la Palatul Cotroceni pe cancelarul Nehammer. Imediat după aceea, președintele României va ține un discurs la Congresul PPE. Joi la amiază, Congresul de la București ar urma să se termine printr-un vot asupra unei declarații finale, iar această declarație ar putea include și o decizie, a membrilor PPE, pentru integrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Congresul PPE nu poate să integreze România sau Bulgaria în Schengen dar o acceptare a acestei declarații comune a Congresului, de către cancelarul Austriei, Karl Nehammer, ar însemna că, în următorul Consiliu JAI, Austria nu și-ar mai folosi dreptul de veto împotriva României sau a Bulgariei.

Presa de la Viena susține însă că delegația austriacă la Congresul PPE, condusă de liderul Partidului Popular (Österreichische Volkspartei, ÖVP), cancelarul Nehammer, nu are intenția să accepte o nouă extindere a Spațiului Schengen. Nehammer pretinde că se opune extinderii Schengen pentru a contracara fluxul ilegal de migranți (care ar trece prin Bulgaria și România) iar tema igranților ilegali este foarte sensibilă în societatea austriacă.

Cel mai recent, acest punct de vedere a fost exprimat de Christian Stocker, secretarul general al ÖVP (poziția a treia în ierarhia partidului lui Nehammer), citat într-un articol publicat de ziarul Kurier în dimineața de 6 martie. „Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul, nu să acoperim problema”, a declarat Stocker. Secretarul general al Partidului Popular Austriac a sugerat că între ÖVP și celelalte partide membre ale PPE există divergențe peste care ÖVP nu dorește să treacă. Din acest motiv, este posibil ca ÖVP să nu semneze declarația comună (Manifestul) care se pregătește la finalul Congresului PPE de la București.

„Avem poziții clare și o atitudine clară, de asemenea, ca partid popular în Europa, le susținem și nu ne putem abate de la asta. Există multe sugestii bune și puncte importante în Manifest, dar în același timp există și câteva < linii roșii > pentru noi”, a avertizat Stocker. De exemplu, “noi, în Austria, nu putem fi de acord cu energia nucleară. Suntem și rămânem împotriva energiei nucleare”, a susținut reprezentantul partidului condus de Nehammer. O altă chestiune pe care ÖVP spune că n-o poate accepta este “sfârșitul motorului cu ardere”, adică renunțarea la autovehiculele alimentate cu motorină sau cu benzină, așa cum propun oficiali ai UE sau ai altor țări europene.

La 1 februarie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, președintele Iohannis era întrebat de jurnaliști dacă, la Congresul PPE, când Nehammer este la București, va încerca să-l convingă și asupra extinderii Spațiului Schengen. Șeful statului român a răspuns evaziv, sugerând că asemenea tratative se poartă la multe nivele, nu neapărat între șefii de stat sau de guvern.

“Negocieri se poartă tot timpul, la nivelurile potrivite. Nu pot să vă spun dacă vom avea sau nu vom avea o discuţie pe această temă. Pentru mine, este mult mai importantă soluţia decât discuţia, într-un anumit moment. Eu cred că intrarea României cu totul în Spaţiul Schengen este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, declara, miercuri, în prima zi a Congresului de la București, că PPE este categoric în favoarea primirii României și a Bulgariei în Schengen și că îi roagă pe politicienii din Austria să se răzgândească și să accepte, la rândul lor, acest punct de vedere.

“PPE susţine în totalitate extinderea Spaţiului Schengen astfel că România şi Bulgaria ar trebui să adere imediat. Cele două state îndeplinesc toate condiţiile. Vreau să spun că felicit România că a intrat parţial – cu frontierele aeriene şi maritime – şi vrem să vedem România şi Bulgaria intrând, pe cât de repede posibil, în Spaţiul Schengen”

Manfred Weber,

Președintele PPE

“Avem o provocare austriacă în faţa noastră şi anume să convingem toate partidele de acolo”, sublinia președintele PPE cu privire la admiterea în Schengen a României și a Bulgariei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă