17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis vrea ca România să continue să-și dezvolte programul de energie...

Klaus Iohannis vrea ca România să continue să-și dezvolte programul de energie nucleară

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, la Bruxelles, în cadrul Summitului Energiei Nucleare, că România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă, conform euractiv.ro.

“Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creșterii dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu Agenția va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic. România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară”, a spus Iohannis în discursul său.

El a adăugat că, în dezvoltarea programului național de energie nucleară, România este dedicată siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor în condiții de siguranță și respectării depline a cerințelor de neproliferare asumate.

Iohannis speră Summitul să consolideze angajamentul față de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană și în cel global.

“Acest angajament este esențial pentru deblocarea investițiilor în timp util, pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare și pentru formarea următoarei generații de specialiști în energie nucleară. Salut pașii recenți efectuați în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianța Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici. Trebuie să ne asigurăm că ambițiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare și rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. Combinarea finanțării publice și private este esențială în crearea unui model de afaceri, ușor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investițiile în cercetare, proiecte demonstrative și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare”, a mai explicat șeful statului.

În finalul alocuțiunii, el a făcut un apel la “acțiune unitară care să valorifice potențialul masiv al energiei nucleare de a ne îndrepta spre un viitor cu emisii zero și sigur din punct de vedere energetic”.

Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia „Climate Change Summit. Solutions for the Future”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj în deschiderea evenimentului „Climate Change Summit. Solutions for the Future”, în care arată că impactul schimbărilor climatice este global şi subliniază că tinerii şi copiii trebuie să aibă oportunităţi de a participa la accelerarea tranziţiei verzi.

„Impactul schimbărilor climatice este global deoarece nicio ţară sau naţiune nu este scutită de efectele lor. În calitate de preşedinte al României sunt implicat la nivel naţional şi la nivel internaţional în abordarea acestei provocări fără precedent pentru ţara mea şi pentru întreaga lume. Pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice trebuie să lucrăm împreună, dincolo de graniţele naţionale şi cele sectoriale, pentru a accelera procesul decarbonizării globale”, a afirmat şeful statului în mesajul prezentat de consilierul de stat Alexandra Bocşe, în cadrul evenimentului organizat la Opera Naţională din Bucureşti.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

VIDEO. Dinamo – Csikszereda 2-0. „Câinii roșii” visează la rămânerea în prima ligă după „dubla” lui Politic

Dinamo este foarte aproape de evitarea retrogradării în liga secundă, după ce a învins-o pe teren propriu pe FK Csikszereda Miercurea Ciuc cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă