0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeȘtirile zileiKlaus Iohannis a promulgat legea care se referă la dronele militare

Klaus Iohannis a promulgat legea care se referă la dronele militare

Klaus Iohannis a promulgat legea care se referă la dronele militare, prin modificarea sintagmei „dispozitive militare”. Acest termen a fost schimbat și au fost introduse sintagma “echipament radioelectric” şi conceptul de “dronă”.

Actul normativ modifică şi completează Legea nr.122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României.

“Ministerul Apărării Naţionale este autorizat să deţină arme, dispozitive militare şi muniţii pentru dotarea proprie, în scopul desfăşurării activităţilor de apărare a ţării, potrivit legii”, prevede actul normativ.

Potrivit legii, dispozitivele militare reprezintă “ansamblul de componente a căror funcţionare în comun îndeplineşte o funcţie într-un sistem tehnic, prin acţionarea unui mecanism de iniţiere sau percuţie, care determină fie aruncarea unuia ori a mai multor proiectile sau a unuia ori a mai multor obiecte de limitare a mobilităţii, de substanţe explozive, aprinse sau luminoase, de amestecuri incendiare, fie împrăştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare, fie emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de dezinformare, fie emiterea de energie dirijată, de microunde de mare putere sau de laseri”.

Drona este definită ca orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanţă, iar echipament radioelectric – orice aparat sau instalaţie care funcţionează cu ajutorul frecvenţelor radio.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Trei români din patru îşi vor petrece acasă vacanţa de iarnă (sondaj)

Aproximativ 73% dintre români susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă, iar dintre cei care o vor face aproape 11,5%...

Premierul recunoaște că prețul la gaze a crescut nejustificat și cere măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că există furnizori care au crescut "nefundamentat" preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au...

Răsturnare de situație. Guvernul condiționează creșterea salariilor

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre introducerea indicilor de performanţă şi a mai anunţat că, în acest weekend, membrii Executivului vor lucra împreună pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă