21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalKim Jong Un nu mai vrea unificarea cu Sudul care devine „principalul...

Kim Jong Un nu mai vrea unificarea cu Sudul care devine „principalul inamic”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că unificarea cu Sudul nu mai este posibilă și că astfel, constituția ar trebui schimbată pentru a fi menționată ca „principalul inamic”. Cele două țări au fost împărțite de la încheierea războiului din Coreea în 1953, conform b1tv.ro.

Președintele Coreei de Sud a spus că va răspunde „de câteva ori mai puternic” oricărei provocări din partea Nordului
Cele două țări nu au semnat un tratat de pace și, prin urmare, de atunci, au rămas încă în război din punct de vedere tehnic. Totuși, reunificarea Coreei (despre care vorbește Kim Jong Un) se referă la potențiala viitoare reunificare a Republicii Populare Democrate Coreene (cunoscută mai mult drept Coreea de Nord) și a Republicii Coreea (cunoscută mai mult ca și Coreea de Sud) într-un singur stat.

Procesul de unire a fost inițiat în luna iunie a anului 2000, când cele două țări au ajuns la un acord să colaboreze pentru a realiza o reunire pașnică în viitor. Totuși, acest proces întâmpină în permanență multe dificultăți din cauza tensiunilor dintre cele două state, care au devenit diferite politic și economic în ultimele șase decenii de separare.

Într-un discurs ținut la Adunarea Populară Supremă a Coreei de Nord – Kim Jong Un a spus că și Constituția ar trebui modificată pentru a-i învăța pe nord-coreeni că Coreea de Sud este „un inamic principal”.

Kim – care l-a înlocuit pe tatăl său, Kim Jong-il, ca lider nord-coreean în 2011 – a spus că Nordul „nu vrea război, dar nici nu avem nicio intenție să-l evităm”, potrivit KCNA.

El a spus că ia o „nouă poziție” cu privire la relațiile nord-sud, care include dezmembrarea tuturor organizațiilor însărcinate cu reunificarea.

Vorbind marți cu cabinetul său, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a spus că, dacă Nordul va duce la bun sfârșit o provocare, Sudul „va riposta de câteva ori mai puternic”, subliniind „capacitățile de răspuns copleșitoare” ale armatei sud-coreene.

Remarcile lui Kim Jong Un sunt fără precedent și îi îngrijorează pe analiști
Dr. John Nilsson-Wright, care conduce Programul Japonia și Coreea la Centrul pentru Geopolitică al Universității Cambridge, a descris remarcile lui Kim Jong Un drept „fără precedent” și a spus că este „foarte neobișnuit” ca un lider nord-coreean să se îndepărteze de politica de unificare.

„Nu este neobișnuit ca relațiile dintre Nord și Sud să se răcească, dar aceste declarații au dus relația într-o altă direcție”, a declarat el pentru BBC.

În noiembrie, Coreea de Nord a suspendat pe deplin un acord militar de cinci ani cu Sudul menit să reducă tensiunile militare. A promis că va retrage toate măsurile „luate pentru a preveni conflictele militare în toate sferele, inclusiv terestre, maritime și aeriene”, și a spus că va desfășura mai multe forțe în regiunea de graniță.

Sudul a suspendat parțial acordul cu câteva zile mai devreme, după ce Kim Jong Un a susținut că a lansat cu succes un satelit spion în spațiu.
Retorica – și acțiunile provocatoare – din Nord au escaladat de atunci.

La întâlnirile de la sfârșitul anului, Kim a spus că trebuie să „formuleze din nou” poziția Nordului față de relațiile inter-coreene și politica de reunificare, adăugând că obiectivul declarat este „a face o schimbare decisivă a politicii” legată de „inamic”.

De asemenea, el a amenințat cu un atac nuclear asupra Sudului și a cerut consolidarea arsenalului militar al țării sale.

Nordul a lansat rachete în ultimele săptămâni și exerciții militare în apropierea teritoriului sud-coreean
Într-un raport publicat săptămâna trecută pentru 38 North, o organizație cu sediul în SUA, care se concentrează pe Coreea de Nord, fostul oficial al Departamentului de Stat Robert Carlin și omul de știință nuclear Siegfried S Hecker au declarat că văd situația din Peninsula Coreeană „mai periculoasă decât a fost vreodată” de la începutul războiului din Coreea în 1950.

„Poate suna exagerat de dramatic, dar credem că, la fel ca bunicul său în 1950, Kim Jong Un a luat o decizie strategică de a intra în război”, se spune în raport.

„Nu știm când și cum plănuiește Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul este deja mult peste avertismentele de rutină”. Dr. Nilsson-Wright, de la Universitatea Cambridge, a fost de acord și a spus că „riscul de escaladare ar trebui luat în serios”.

Între timp, ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, se află în Rusia, unde se așteaptă să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin.

Cele două țări au consolidat recent relațiile, ambele fiind izolate de puterile occidentale, iar în septembrie anul trecut, Kim a vizitat Rusia, unde l-a întâlnit pe Putin.

Kim Jong Un, liderul din Coreea de Nord, avertizează asupra unui „atac nuclear”

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că Phenianul nu va ezita să lanseze un atac nuclear dacă un inamic îl provoacă cu arme nucleare, a informat joi presa de stat, potrivit Reuters.

Kim a făcut această remarcă în timp ce el și fiica lui s-au întâlnit cu soldații care lucrau pentru biroul de rachete al armatei.

Potrivit presei de stat, Kim i-a felicitat pentru lansarea rachetelor din această săptămână, care a fost condamnată pe scară largă de SUA, Coreea de Sud și Japonia.

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică intercontinentală care, potrivit oficialilor japonezi, avea o rază de acțiune de peste 9.000 de mile și putea lovi oriunde în SUA.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă