18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăKelemen Hunor: „PNL și PSD își dispută funcția de premier. Negocierile s-au...

Kelemen Hunor: „PNL și PSD își dispută funcția de premier. Negocierile s-au blocat”

Kelemen Hunor a declarat că PNL și PSD își dispută funcția de premier,  iar negocierile s-au blocat în acest punct. Preşedintele UDMR a declarat, miercuri, că nici liberalii, nici social-democrații nu renunță la fotoliul de prim-ministru. Și unii și alții își doresc această funcție. Mai mult, când s-a luat în discuție și varianta unui premier prin rotație, certurile au izbucnit din nou. Fiecare partid a vrut să fie el primul în fruntea țării.

Se ceartă ca la ușa cortului! Negocierile pentru formarea noului Guvern, și așa foarte tensionate, s-au împotmolit.  PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de prim-ministru, iar social-democraţii nu acceptă acest lucru din partea liberalilor. Prin urmare, dacă până în acest moment cele două formațiuni politice au căzut cât de cât de acord la „marea împărțeală”, acum discuțiile se află în impas.

Kelemen Hunor a afirmat că se caută soluţii, menţionând că s-a luat în discuție inclusiv varianta premierului prin rotaţie în trei. Practic, România ar putea fi guvernată de trei premieri, care se vor succeda la un anumit interval de timp. Însă nici așa nu e bine, căci liberalii au vrut să fie ei primii, iar social-democrații, la fel. 

Kelemen Hunor: „Va dura câteva zile această dezbatere”

“Am început discuţiile pe programul de guvernare. Să vedem dacă putem să armonizăm cele două programe. Noi cu PNL avem un program de guvernare făcut anul trecut şi, sigur, PSD are un program. Va dura câteva zile această dezbatere. Eu cred că se poate ajunge la o înţelegere”, a spus liderul UDMR la Digi24

Vom avea 20-21 de ministere

Kelemne Hunor a spus că au început discuţiile şi pe structura guvernului, precizând că se creionează 20-21 ministere.”În mare, vom păstra structura actuală. Sunt discuţii să ducem Cercetarea la Educaţie, să ducem Secretarul General al Guvernului să fie membru al Cabinetului. Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală. Au fost şi alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere”, a precizat el.

Despre varianta premierului prin rotație: „Se poate încerca”

În ceea ce priveşte varianta unui premier prin rotaţie, liderul UDMR a spus că este o soluţie şi se poate încerca şi o “rotaţie în trei”. “Este o soluţie, nu am încercat niciodată. România nu a încercat aşa ceva. Nu spun că este o variantă bizară, se poate încerca, mai ales dacă nu se poate ajunge la o altă soluţie. Aici ne-am blocat. Ştie toată lumea, nu spun eu niciun secret. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă pe PNL să vină cu propunere de premier. Ambele partide vor – şi e absolut logic – să dea premier şi să fie preşedintele partidului. Apoi, prin rotaţie, unul nu acceptă să fie celălalt primul şi tot aşa. S-a pus propunerea să fie o rotaţie în trei, trei ani, deci să rupem în trei, se poate şi această variantă. În acest moment discutăm de alternative. Se poate şi premier independent”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor, despre rotația în trei

El a precizat că, în privinţa rotaţiei în trei, există posibilitatea ca şi UDMR să dea premier.

„Da, asta era discuţia. Proporţional. Dacă începe UDMR, atunci ceilalţi sunt salvaţi pentru că, după aceea, poate să vină şi PNL şi PSD. Ei au o problemă cine începe. Noi am creionat nişte alternative, inclusiv premier independent. Nu ştiu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate lucra şi cu un premier independent, dar va fi foarte greu.(…) Nu ştiu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la Iohannis, că preşedintele Iohannis desemnează premierul, nu coaliţia, şi o să avem o discuţie şi cu el în momentul în care avem toate celelalte aspecte puse pe masă: programul de guvernare, structura şi acordul de coaliţie. Deocamdată nu există o înţelegere pe acest subiect. Eu am spus ok, putem să facem o înţelegere pe toate celelalte paliere: program, acord de coaliţie. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, a mai spus Kelemen.

El a mai adăugat că niciun partid nu îşi permite să facă o altă desemnare decât preşedintele partidului.

CITEȘTE ȘI: PSD cere PNL o „măreață vatră”: Republica parlamentară

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă