24.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăPoliticăKelemen Hunor: „I-am cerut premierului să renunțe la măsurile de austeritate. Pur...

Kelemen Hunor: „I-am cerut premierului să renunțe la măsurile de austeritate. Pur și simplu să le arunce la gunoi”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că proiectul cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare reprezintă „o tentativă de asasinat cultural cu premeditare” şi că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să renunţe la aceste măsuri de austeritate.

„În aşa-zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat, recent, război culturii, propunând ca, în viitor, autorităţile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susţinerea activităţilor şi instituţiilor de cultură, religie şi sport. În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior. În al doilea rând, România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depăşeşte cu mult jumătate de procent din PIB-ul naţional în ţara lui Brâncuşi şi Enescu. Această sumă mică urmează acum să fie tăiată şi mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor şi nevoilor comunităţilor locale”, afirmă liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-un mesaj publicat, marţi, pe Facebook, în care sunt redate pasaje din discursul pe care l-a susţinut la deschiderea ediţiei a XIV-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

De asemenea, Kelemen Hunor adaugă că intenţiile Guvernului în această privinţă reprezintă „o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”.

Totodată, preşedintele UDMR, fost ministru al Culturii, a arătat că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu acum o săptămână să renunţe la aceste măsuri, iar acesta i-a promis că va ţine cont de argumentele pe care el i le-a prezentat.

„Acum o săptămână i-am cerut premierului să renunţe la aceste măsuri de austeritate. Pur şi simplu să le arunce la coşul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ţine cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Kelemen Hunor.

Ediţia a XIV-a a festivalului Zilele Culturale Maghiare din Cluj s-a deschis oficial luni, 14 august, printr-un eveniment la Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

CNSAS a verificat peste 200 de candidați la europarlamentare

Consiliul Național pentru Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) anunță că a verificat 214 persoane care vor candida la alegerile europarlamentare. “În temeiul prevederilor legale referitoare...

Ucrainenii au lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea

Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unor ținte militare ale rușilor din Crimeea. Au fost vizate o bază navală, o ambarcațiune de patrulare...
Ultima oră
Pe aceeași temă