10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSocialJustițieJudecata statului român cu Pfizer va avea primul termen în februarie

Judecata statului român cu Pfizer va avea primul termen în februarie

Autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, potrivit agerpres.ro.

El a răspuns astfel întrebat, într-o conferinţă de presă, despre ce va face Guvernul în cazul procesului pe care Pfizer l-a intentat ţării noastre pentru că nu a achiziţionat 28 de milioane de doze de vaccinuri de la această companie pe care autorităţile române le-ar fi comandat şi cere achitarea a cel puţin jumătate din sumă.

“Este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român”, a declarat Mihai Constantin.

El a amintit într-o situaţie similară se află şi alte ţări central şi est-europene.

“Polonia şi Ungaria, cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică. Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim”, a transmis Constantin.

Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID.

Anunţul vine după ce Voiculescu a fost vineri la sediul DNA unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Potrivit ordonanţei procurorilor, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă