20.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeInternaționalJim Hines a murit. A fost primul atlet care a alergat 100...

Jim Hines a murit. A fost primul atlet care a alergat 100 m în mai puțin de 10 secunde

Atletul american Jim Hines, primul om care a alergat 100 de metri în mai puțin de 10 secunde, a murit la vârsta de 76 de ani, transmite BBC.

El a doborât recordul în 1968, când a înregistrat un timp de 9,9 secunde, cronometrat manual, la Campionatele SUA.

Hines și-a doborât apoi propriul record la scurt timp după aceea, în timp ce câștiga aurul la Jocurile Olimpice din 1968, unde un cronometru electronic din Mexico City l-a înregistrat cu 9,95.

Recordul său s-a menținut timp de aproape 15 ani, până când Calvin Smith a realizat un timp de 9,93 în 1983.

Aceasta este cea mai lungă perioadă de timp în care un atlet a deținut recordul la 100 m masculin de când Fundația Internațională de Atletism Amator a început să țină evidența – în urmă cu 110 ani.

Hines s-a născut în statul Arkansas în 1946, dar a crescut în Oakland, California.

A avut o dragoste timpurie pentru sport, mai exact pentru baseball, dar a arătat un talent real pentru sprint în adolescență. A urmat cursurile Texas Southern University, unde a alergat pentru echipa de atletism Tigers, înainte de a participa la campionatele naționale și la Jocurile Olimpice.

Pe lângă faptul că a câștigat proba de 100 m la Jocurile Olimpice din Mexic, a făcut parte și din echipa de ștafetă 4×100 m a SUA, care a câștigat aurul.

Și-a încheiat cariera de sprinter la scurt timp după Jocurile Olimpice și s-a alăturat NFL.

A petrecut trei ani în ligă, jucând pentru Miami Dolphins și Kansas City Chiefs.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era...

Horoscopul zilei, sâmbătă, 23 septembrie 2023. Intrăm în zodia Balanță. Cum ne vor ajuta astrele să ne găsim echilibrul?

Horoscopul zilei ne mai spune că Luna in Capricorn va forma mai multe unghiuri puternice si o pereche de trigoane consecutive cu Mercur...

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies