0.9 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalItalia interzice carnea crescută în laborator, fiind prima țară din UE care...

Italia interzice carnea crescută în laborator, fiind prima țară din UE care o face

Italia interzice carnea crescută în laborator, fiind prima țară din Uniunea Europeană care ia o astfel de decizie, conform evz.ro.

Italia interzice carnea crescută în laborator. Deși nu este încă permisă în UE, Italia a interzis joi producția și vânzarea de carne cultivată în laborator pentru a proteja industria zootehnică și sănătatea sa.

Carnea crescută în laborator, interzisă de Italia
Italia a interzis carnea cultivată în laborator, fiind prima țară din UE care a făcut acest lucru.

După aprobarea Senatului, camera inferioară a parlamentului a adoptat o lege care interzice etichetele care numesc drept „carne” proteinele de origine vegetală, cu amenzi cuprinse între 10.000 și 60.000 de euro (10.900 și 65.000 de dolari).

Din cauza preocupărilor etice și de mediu legate de creșterea industrială a animalelor, companii din întreaga lume încearcă să comercializeze alternative la carnea pe bază de plante.

Creșterea animalelor este un mare emițător de gaze cu efect de seră.

SUA și Singapore permit acest tip de carne

Singapore și SUA comercializează carne cultivată, dar UE nu, deși companiile din UE finanțează cercetări în această nouă știință.

UE consideră carnea cultivată în laborator un „aliment nou” și trebuie să aprobe orice produs nou pentru comercializare.

Legislația italiană vizează „protejarea patrimoniului zootehnic național” pentru valoarea sa culturală, socio-economică și de mediu și „asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane”.

De asemenea, promite să protejeze drepturile consumatorilor la informații despre alimente.

Carnea crescută în laborator, considerată dăunătoare

Joi, ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida, din partidul Frații Italiei, al premierului Giorgia Meloni, a declarat „carnea cultivată întrerupe relația virtuoasă dintre pământ, om și muncă, care, timp de milenii, ne-a însoțit și ne-a permis să întreținem pământul”.

Președintele Coldiretti, principalul lobby agricol din Italia, s-a confruntat ulterior cu doi membri ai partidului „Mai Multă Europă” în fața parlamentului care protestau împotriva proiectului de lege, numindu-i „clovni”.

Coldiretti, care îi reprezintă pe crescătorii de animale, numește legea „un angajament de apărare a dietei mediteraneene” și atacă ceea ce numește „carnea Frankenstein”.

Lobby-ul i-a îndemnat pe fermieri să meargă în parlament înainte de vot pentru a „opri o abatere periculoasă care pune în pericol alimentația sănătoasă și viitorul alimentelor Made in Italy”.

Miză electorală
Cu toate acestea, membrii opoziției au acuzat guvernul că face politică înaintea alegerilor europene de anul viitor, că înăbușă inovația și că refuză consumatorilor posibilitatea de a alege.

Lollobrigida a făcut „propagandă”, deoarece legea nu corespunde „necesității de a garanta, la nivel global, alimente sănătoase și nutritive provenite din activități agricole durabile și de calitate”, potrivit șefului comisiei agricole a Partidului Democrat, Stefano Vaccari.

Organizația internațională italiană non-profit pentru protecția animalelor a calificat legea drept inutilă.

„Această interdicție este complet inutilă astăzi, deoarece carnea de cultură nu a fost încă aprobată pentru consumul uman în Europa și, prin urmare, nu poate fi comercializată”, a declarat aceasta, adăugând că Italia nu o poate interzice dacă este permisă.

Aproximativ 159 de companii producătoare de carne cultivată operează în 32 de țări, potrivit Good Food Institute. Acesta a raportat investiții de 2,8 miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv 120 de milioane de euro în Europa anul trecut, potrivit InsidePaper.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

David Popovici, din nou pe val! S-a calificat în finala la 200 m liber, la Europenele de la Otopeni

Vineri seara, la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 de metri) de la Otopeni, sportivul român David Popovici a obținut cea mai...

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...
00:00:47

VIDEO. Papa Francisc și-a revenit. Suveranul pontif a suferit o inflamație pulmonară acută în urmă cu 2 săptămâni

Papa Francisc s-a simțit suficient de bine pentru a citi rugăciunea Angelus de la o fereastră a Vaticanului cu vedere spre Piața Sfântul Petru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă