5.6 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalIranul caută anuleze sancțiunile date de SUA printr-o apropiere cu Rusia

Iranul caută anuleze sancțiunile date de SUA printr-o apropiere cu Rusia

Iranul urmăreşte să neutralizeze sancțiunile care i-au fost impuse de Statele Unite(SUA) printr-o cooperare consolidată cu Rusia, a declarat joi preşedintele Ebrahim Raisi, în timpul unui summit la Samarkand, în Uzbekistan, informează DPA.

“Luăm în serios extinderea relaţiilor bilaterale. Relaţiile noastre nu sunt normale, sunt mai degrabă de natură strategică”, a spus Raisi la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim.

Iranul vrea să anuleze sancțiunile date de SUA printr-o relație bună cu Rusia în diverse domenii de cooperare în plan politic, comercial și economic

“Domeniile de cooperare ar putea fi extinse în plan politic, comercial şi economic, precum şi în cel aerospaţial’, a adăugat Raisi.

Înfiinţată în 2001, cu China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan ca membri, SCO a fost extinsă în 2015 pentru a include India şi Pakistan. Iranul a devenit membru cu drepturi depline miercuri.

Ca răspuns la tensiunile cu Occidentul din cauza programelor sale nuclear şi de rachete, Iranul şi-a reorganizat politica externă şi caută să coopereze economic şi militar în special cu China şi Rusia pentru a ocoli sancţiunile occidentale.

Rusia ia drone de luptă de la Iran ce se dovedesc defecte

Rusia a început să primească drone de luptă trimise de Iran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, însă multe dintre ele s-au dovedit deja a fi defecte, a transmis marţi Departamentul american al Apărării, potrivit AFP.

„Avioane de transport ruse au îmbarcat echipament de drone pe un aerodrom din Iran şi au zburat apoi din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă