27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăȘtirile zileiIranienii fac grevă pentru a marca protestele din 2019

Iranienii fac grevă pentru a marca protestele din 2019

Iranienii au intrat în grevă în mai multe orașe marți (15 noiembrie) pentru a comemora protestele din 2019 privind prețul combustibilului, o manifestare de disidență care a fost zdrobită de forțele de securitate într-una dintre cele mai sângeroase represiuni din istoria Republicii Islamice.

Videoclipul obținut de Reuters arată oameni care se adună la Universitatea Azad, filiala Khomeinishahr, scandând sloganuri în cadrul protestului. Reuters nu a putut verifica autenticitatea videoclipului, potrivit Reuters.

Aceste mișcări se vor adăuga la presiunea asupra conducătorilor clericali ai Iranului, care s-au luptat cu două luni de proteste la nivel național, declanșate de moartea femeii kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției morale.

Iranienii sunt în grevă pentru a marca protestele din 2019 ce au dus la moartea a 1500 de oameni în acel val de tulburări

În 2019, Reuters a raportat că 1.500 de oameni au fost uciși în acel val de tulburări care a început din cauza creșterii prețului combustibilului, dar a devenit rapid politic. Autoritățile iraniene au respins acest bilanț al numărului morților.

Proteste în Iran după ce guvernul a scumpit benzina

Mai multe manifestaţii au izbucnit vineri seară în oraşe din Iran după anunţul surpriză al guvernului de a majora preţul benzinei, a relatat sâmbătă agenţia oficială de presă IRNA, preluată de AFP și Agerpres.

Manifestaţiile au fost „semnificative” la Sirjan, în centrul ţării, unde „oamenii au atacat un depozit de benzină din oraş şi au încercat să îi dea foc”, poliţia reuşind în cele din urmă să îi blocheze, conform IRNA.

Manifestaţii au avut de asemenea loc la Mashad, în nord, în sud la Ahvaz, Shiraz, Bandar Abbas şi Birjand, în est, dar şi la Gachsaran, Abadan, Khorramshahr şi Mahshahr, în sud-vest.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...

Amenințări de la Moscova, după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei...

Ministrul Tîlvăr refuză dezvăluirea detaliilor secrete

România este de 20 de ani membră NATO și armata ei încă e copleșită de tehnică sovietică.  Tehnica sovietică reprezintă 70% din înzestrarea Armatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă