15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăȘtirile zileiÎPS Pimen are o pneumonie medie-severă pe fondul Covid-19

ÎPS Pimen are o pneumonie medie-severă pe fondul Covid-19

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, confirmat cu coronavirus, a fost transferat luni de la Spitalul din Suceava la Institutul „Matei Balş” cu un elicopter.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a precizat marţi că toate informaţiile despre starea de sănătate a ÎPS Pimen pot fi oferite exclusiv de medicii care îl ingrijesc la spitalul „Matei Balş”.

„Ştim în acest moment că are o pneumonie medie-severă, că are o simptomatologie clară de contaminare cu Covid si că vârsta sa venerabilă îl vulnerabilizează”, a adăugat Bănescu.

Marţi, DSP Suceava efectuează ancheta epidemiologică la mănastirea „Sfantul Ioan” din oraşul Suceava, unde îşi are sediul Arhiepiscopia, a mai declarat el.

„Până în acest moment toţi cei de acolo sunt bine, inclusiv cei ce au slujit la Înviere alături de arhiepiscop”.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis luni că ÎPS Pimen prezenta simptome severe de pneumonie.

Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, el a devenit călugăr în 1951.

Şi-a efectuat studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a efectuat studii de specializare la Universitatea din Koln.

Pe 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

El a redeschis mai mult lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

ÎPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

ÎPS Pimen a iniţiat procedurile de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fondului forestier care aparţinuse înainte de cel de-al doilea război mondial Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă