23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSocialEvenimentIohannis l-a trimis la pensie pe președintele Curții Militare de Apel, general...

Iohannis l-a trimis la pensie pe președintele Curții Militare de Apel, general cu două stele

Președintele Iohannis a semnat decretul pentru trecerea în rezervă a generalului magistrat Victor Chițu, președintele Curții Militare de Apel din București.

Decretul de trecere în rezervă a fost semnat la data de 10 iulie 2023, a anunțat Administrația Prezidențială. La aceeași dată, șeful statului a semnat și decretul privind eliberarea din funcția de judecător a magistratului Victor Chițu. Cele două decizii ale șefului statului sunt motivate prin faptul că generalul magistrat iese la pensie.

În România se desfășoară în prezent o dispută publică legată de așa-numitele pensii speciale. În categoria beneficiarilor de asemenea pensii s-ar înscrie atât magistrații cât și militarii. Reforma sistemului de pensii speciale este una dintre condițiile puse României de Comisia Europeană, pentru a contina să primească banii din PNRR.

În acest context, Parlamentul Românie a aprobat o lege privind modificarea sistemului pensiilor de serviciu. Proiectul de lege a fost aprobat la data de 28 iunie 2023. Legea prevede că sistemul de pensii se va modifica, însă prin pași eșalonați de-a lungul a 20 de ani. Pentru a începe aplicarea acestei legi, în august 2023 se va desfășura o sesiune parlamentară specială.

Președintele Curții Militare este magistrat dar și ofițer în activitate

Conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) a anunțat, de mai multe ori, că pensiile militarilor de carieră sunt mai mici decât relevă, de obicei, statisticile. Potrivit MApN, cele mai mari pensii militare nu le au foștii militari de carieră, ci foștii magistrați militari.

Pe timpul exercitării profesiei, judecătorii militari și procurorii militari au și calitatea de ofițeri în activitate. Magistrații militari au atribuții cu privire la judecarea cadrelor militare în activitate.

Cele mai cunoscute dosare la care au lucrat magistrații militari sunt cele legate de Revoluția Română. De asemenea, magistrații militari au lucrat la dosarul Mineriadei din iunie 1990. O serie de inculpați aveau calitatea de militari în activitate, la momentul comiterii faptelor. În aceste dosare sunt cercetați și politicieni de rang înalt, inclusiv fostul președinte Ion Iliescu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

AFM a aprobat finanţări de aproape 97 de milioane de lei în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice

Cereri eligibile în valoare de 96,68 milioane de lei au fost depuse de persoanele fizice în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice", în timp ce...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

DIICOT a destructurat o grupare de trafic de persoane și proxenetism

La data de 21 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă