1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomePoliticăIohannis, cea mai mare notorietate. Radu Magdin face precizări despre notorietate și...

Iohannis, cea mai mare notorietate. Radu Magdin face precizări despre notorietate și favorabilitate

În contextul în care vorbim despre cei mai cunoscuți politicieni români, președintele Klaus Iohannis este fără îndoială un personal cu notorietate fără să intrăm în detalii despre plusurile și minusurile din cele două mandate ale sale. Şeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94%, Diana Şoşoacă cu 93.5%, Mircea Geoană cu 93.3% şi Marcel Ciolacu cu 92.5%, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Același sondaj mai relevă faptul că 87.7% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă, 84.9% de liderul AUR George Simion şi 80.7% de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu beneficiază de o notorietate de 72.9%, în timp ce Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu de 55.7%.

Mai puţin de jumătate dintre respondenţi (41.1%) declară că au auzit de Elena Lasconi la momentul culegerii datelor, respectiv înaintea scandalului provocat de afirmaţia sa privind votul la referendumul privind familia tradiţională.

Întrebam analizează acest sondaj, analistul și consultantul politic Radu Magdin a ținut să facă precizarea că există o diferență între notorietate și favorabilitate.

,,Notorietatea nu este un criteriu după care noi analiștii politici ne luăm atunci cand vorbim despre cineva cu viitor. Sigur că notorietatea este importantă pentru că dacă lumea nu te cunoaște este posibil să nu voteze pentru tine, dar spun pur și simplu, că acest clasament este unul care este irelevant. Este și normal ca președintele țării să fie foarte notoriu în sensul în care a fost votat, conduce această țară de 10 ani cu toate frustrările aferente ale populației. În ceea ce o privește pe doamna Firea, este un jucător de lungă durată în clasa politică românească care este cunoscută în spațiul public din activitatea sa media, cât și politică. Mai surprinzător poate fi mai degrabă ascensiunea doamnei Șoșoacă și întradevar aici putem vorbi despre o creștere puternică, de la cineva necunoscut la cineva care a apărut masiv pe radarul public, care a apărut și prin atitudinea sa agresivă. Aici se poate vedea și contrastul de care spuneam dintre notorietate și favorabilitate, unde poate să aibă un spike, o creștere în notorietate, dar asta nu se traduce în favorabilitate tocmai din felul în care pune problema comunicațional și interuman în spațiul public.”, spune Radu Magdin, analist politic.

Și Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a explicat rezultatele acestui sondaj cu privire la notorietatea politicienilor noștri.

”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacităţii unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea preşedintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenţi care declară că au auzit de preşedintele României nu este o surpriză. Nici plasarea pe locul doi a Gabrielei Firea, fostul primar general şi o personalitate activă în spaţiul public în ultimii douăzeci şi cinci de ani nu surprinde. Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondeţi declară că au auzit de Diana Şoşoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietate ridicată nu înseamnă însă automat şi un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o norietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă şi oportunitatea construirii favorabilităţii pe termen lung”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Cert este că deși fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi deși nu mai este activă în politica românească este în continuare privită ca un personaj cu notorietate, prin faptul că arestările făcute în timpul mandatului său au avut impact asupra opiniei publice din România. De asemenea, personaje ca Ion Iliescu sau Traian Băsescu nu au fost incluse sau au fost omise din acest sondaj, însă cu siguranță că erau în topul notorietății.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
00:01:45

Ucrainenii se tem pentru soldați acum când vine iarna

Ucrainenii se tem acum mai mult pentru soldați decât pentru ei când vine iarna și rușii vizează din ce în ce mai mult infrastructura...
00:02:03

Coreea de Sud apelează la matchmaking pentru a crește rata natalității

Orașul Seongnam din Coreea de Sud organizează evenimente de potrivire(matchmaking) în masă pentru a ajuta persoanele singure să-și găsească dragostea și speră că aceasta...

Serghei Lavrov are acceptul să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru o reuniune a OSCE

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă