30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăSindicaliştii avertizează că proiectul legii salarizării nu poate fi aplicat. Ce argumente...

Sindicaliştii avertizează că proiectul legii salarizării nu poate fi aplicat. Ce argumente aduce liderul „Cartelului Alfa”

Legea salarizării în formă propusă va fi mai mult o chestiune de campanie electorală şi nu va putea fi aplicată în totalitate, pentru că nu sunt resurse pentru creşteri efective, a declarat miercuri preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, potrivit Mediafax

Liderul sindical a spus că unele dintre majorările prevăzute în propunerea de proiect de lege se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, când vor apărea modificări datorită majorării salariului minim pe economie, care, indirect, este preluat ca bază de raportare în Legea salarizării.

„Corecţia faţă de salariul minim trebuia facută obligatoriu prin legea specială, pentru a nu ajuge la decalajul de azi. Salariile de astăzi par nemaipomenite, dar şi în Legea 284 erau promisiuni şi legea nu s-a aplicat. Se spune că ele (majorările – n.r.) vor fi date eşalonat pe trei ani. Nu se specifică în mod expres în proiect, dar noi am calculat ce ar însemna să se dea diferenţa de sută la sută şi am propus o creştere ritmică de două ori pe an, de la 1 ianuarie 2016 până la 1 iulie 2018. Asta înseamnă creşteri substanţiale de mase salariale, iar ceea ce a declarat doamna ministru Plumb, că s-a negociat o creştere de 1% din PIB pentru fondul de salarii în sistemul bugetar, nu asigură resurse financiare suficinte pentru aceste lucruri”, a spus preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.

Citeşte şi: Propunere Legea salarizării: Cât va câştiga un profesor universitar, medic rezident sau un inspector vamal

Mai mult, Bogdan Hossu a explicat că dacă PIB este de 150-160 miliarde de euro, ar însemna că anul ar trebui să se aloce în jur de şapte miliarde de lei pentru fondul salarial, ceea ce înseamnă că media lunară ar fi de aproximativ 400 de lei pe salariat bugetar.

„Dacă ne uităm la creşterile existente, rezultă că nu au resurse pentru creşteri efective. Deci nu credem că legea va fi aplicată în totalitate. Va fi mai mult o chestiune de campanie electorală şi, indiferent ce guvern va veni, se va spune din nou că greaua moştenire nu permite aceste majorări”, a spus liderul sindical.

Potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizării în sectorul bugetar, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de bază este de la 1 la 18. Documentul stabileşte şapte familii ocupaţionale de funcţii bugetare.

Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 şi vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu până la 3.409 lei, potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizării, obţinută de Mediafax.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că sistemul de salarizare propus are la bază următoarele principii: caracterul unitar, supremaţia legii, echitate şi coerenţă, performanţa profesională, diferenţierea salariilor de bază/soldelor şi indemnizaţiilor în funcţie de nivelul la care se prestează activitatea (central, teritorial şi local), motivare şi sustenabilitate financiară.

Cele mai citite

Avertizări de vreme instabilă, pentru mai mult de jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, două avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de instabilitate atmosferică, valabile până miercuri în jumătate de ţară.Potrivit...

Diferitele tipuri de vitrine băuturi și avantajele oferite

Ești proprietarul unui restaurant, unui bar sau unui magazin alimentar? Atunci cu siguranță te-ai gândit deja să te echipezi cu o vitrină pentru băuturi...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...
Ultima oră
Pe aceeași temă