15.5 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăPonta reînvie pensiile speciale, departe de ochii FMI şi ai Comisiei Europene

Ponta reînvie pensiile speciale, departe de ochii FMI şi ai Comisiei Europene

Deoarece FMI şi Comisia Europeană nu agreează ideea reînfiinţării pensiilor speciale, premierul Ponta vrea să introducă pentru aviatori aşa-zise indemnizaţii de ”recunoaştere” a muncii care să fie adăugate actualelor pensii, aflate la un nivel mediu nedrept de mic – crede premierul – de 1.800 de lei lunar. Schema prin care se evită voinţa FMI şi a CE a fost aplicată până acum militarilor sau diplomaţilor.

În condiţiile în care valoarea pensiei medii s-a cifrat în 2013 în jurul valorii de 800 de lei, iar unul din zece pensionari a primit o pensie minimă garantată de 350 de lei, premierul Victor Ponta consideră că pensia medie de 2.000 de lei lunar primită de foştii aviatori este prea mică.

Într-o conferinţă de presă ţinută ieri la Ministerul Muncii şi la care a participat şi premierul Ponta, ministrul Rovana Plumb a spus că Guvernul va acorda aviatorilor indemnizaţii de recunoaştere a muncii în cuantum de 3.000 până la 4.000 lei net. Aceasta ar urma să se adauge actualelor pensii din domeniu aflate la un nivel mediu de 2.000 de lei, considerat însă prea mic de Guvern pentru aceste categorii profesionale.

„Aşa cum ne-am angajat, noi vom da indemnizaţii de recunoaştere a muncii pe care au făcut-o, în cuantum între 3.000 şi 4.000 lei net”, a spus Rovana Plumb.

Schema a fost aplicată cu succes de către Guvern în cazul pensiilor militare şi al celor acordate diplomaţilor. „Problema este în felul următor: domnul Boc le-a tăiat pensiile şi la militari, şi la diplomaţi, şi la aviatori, şi la grefieri. La militari şi la diplomaţi noi nu am revenit la pensiile speciale, Comisia Europeană şi FMI nu sunt de acord să revenim la pensii speciale. Am acordat nişte indemnizaţii prin care recunoaştem rolul lor. La fel vrem să facem şi la aviatori, şi la grefieri”, spune premierul.

„Am instituit la diplomaţi o indemnizaţie viageră lunară pe parcursul vieţii care se adaugă la pensie. În acest fel nu am modificat Legea pensiilor, dar i-am adus pe diplomaţi, cu o anumită categorie, cu o vechime în munca diplomatică la un nivel oarecum asemănător cu veniturile pe care le aveau înainte de a fi tăiate. Pentru personalul navigant soluţia este aceeaşi, a unei indemnizaţii care să ţină cont de numărul de ani petrecuţi în domeniu şi care să se adauge la pensie. E un proiect la care a muncit şi Ministerul Muncii şi cel al Transporturilor”, spunea în martie Victor Ponta.

Anterior tăierii pensiilor speciale de către Guvernul Boc, nivelul acestora ajunsese la valori inimaginabile pentru majoritatea pensionarilor care trăiau în sărăcie. Anterior tăierii pensiilor speciale un fost aviator încasa în medie lunar 9.000 de lei (faţă de 1.800 după aceea), un diplomat 5.000 de lei faţă de 2.000 de lei ulterior.

Au existat beneficiari de pensii speciale care, ieşiţi la pensie, au primit mai mulţi bani decât încasau salariu înainte de a se retrage. În 2011, fostul şef al Aeroclubului României, Constantin Voicu, în vârstă de doar 52 de ani, primea lunar 31.000 de lei, adică aproape cât dădea statul la 100 de beneficiari ai pensiei minime garantate. Constantin Voicu a încasat o pensie de trei ori mai mare decât cea avută în calitate de preşedinte al Aeroclubului. Trucul prin care se ajungea la astfel de aberaţii era următorul. Cu câteva luni înainte de ieşirea la pensie, angajatul îşi majora veniturile nete prin pres­tarea fictivă sau nu a unor activităţi precum orele de zbor suplimentar sau împachetarea paraşutelor. Deoarece pensia se calcula pe baza veniturilor nete, iar viitorul pensionar avea grijă să îşi umfle masiv numărul de ore ”lucrate”, nivelul pensiei ajungea să depăşească cu mult chiar salariul. Acum, cu ajutorul indemnizaţiilor de ”recunoaştere” a muncii sale, Constantin Voicu se va putea reîntoarce la pensia sa frumoasă.   

Cele mai citite

Trupele rusești sunt în asalt total pentru a încercui forțele ucrainene pe un râu din estul Ucrainei

Trupele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui forțele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei,...
00:01:26

Tedros, foarte emoționat, a fost reales director general al OMS

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-au reales pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în funcția de director general al OMS cu o majoritate puternică pentru...

Ucraina și Polonia sunt pe punctul de a revoluționa regulile UE în privința controlului vamal. Urmează Republica Moldova cu România?

Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie regula controlului vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună,...
Ultima oră
Pe aceeași temă