11.6 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Plângere penală împotriva Danei Budeanu, pentru incitare la ură și discriminare împotriva femeilor

Un ONG care militează pentru drepturile femeilor a depus o plângere penală pentru incitare la ură și discriminare împotriva femeilor.

”(…)bă ce vă spun eu asta-i instinctul masculin (…); ”În secunda în care i-ai dat japul. Că japul nu e mă ceva nasol, e un jap…din greșeală ți-a scăpat mâna, (…) În secunda doi și amețitele celelalte iau aminte. Tu o faci pentru binele comunității (…)”; ”frica se instalează. Dar se instalează la toate alealalte (…) Ea tre să știe că urmează. Nu se poate, trebuie indusă teroarea (…)”.

Acestea sunt ”argumentele” aduse de Dana Budeanu, pentru justificarea și încurajarea actelor de violență deosebit de periculoase, în cadrul episodului cu nr. 18 din emisiunea online Verdict, distribuită în totalitate pe canalul de Youtube dedicat, care discriminează femeile și instigă la violență.

Potrivit Centrului Filia, organizația care a înaintat plângerea Procurorului General Gabriela Scutea, episodul vizat al Danei Budeanu, vizualizat de peste 269.000 de persoane pe YouTube și peste 19.000 pe Facebook, ”consolidează atitudini discriminatorii împotriva femeilor și legitimează o cultură a violenței îndreptate împotriva femeilor prin argumentele pe care aceasta le aduce pentru a justifica și încuraja astfel de acte, promovând un model de relație abuzivă, în care bărbatul domină femeia prin exercitarea unui comportament violent, atât fizic cât și psihologic, prin instaurarea fricii.”

ONG-ul consideră că prestația Danei Budeanu vizează fapte care incită publicul la ură și discriminare împotriva femeilor (art. 369 din Codul Penal), care îndeamnă publicul să săvârșească infracțiuni (art. 368 din Codul Penal) și care au avut ca efect restrângerea dreptului la demnitate personală pe criteriul sex și a dreptului la integritate fizică (art. 15 din OG 137/2000 republicată și art 1, art 3 alin 1 din Carta Drepturilor Fundamentale A Uniunii Europene), prin promovarea unor mesaje care normalizează și legitimează violența împotriva femeilor, promovând stereotipurile de gen și sexismul, întemeindu-și, în drept, sesizarea penală, pe articolele 368 Cod Penal (”Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”) și 369 Cod Penal (”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă).

Urmăriți mai jos lecțiile de conduită predate în emisiunea sa de către Dana Budeanu, intervalul cuprins între minutele 51:10 – 59:54.

Ultima oră
Pe aceeași temă