14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Newsweek/Fostul șef ANI, condamnat pe baza unor „volume confidențiale”

Condamnări pe baza unor „volume confidențiale”, scrie Newsweek.ro

Vreme de trei ani, între 2015 și 2018, judecătoarea Ana Maria Trancă de la Curtea de Apel București a judecat o speță referitoare la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către mai multe persoane responsabile cu acordarea de despăgubiri pentru bunuri imobile naționalizate de statul comunist. La finalul judecății pe fond, judecătoarea Trancă a decis condamnări la închisoare cu suspendare pentru toți acuzații.

Aceștia au făcut apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Conform procedurii, dosarul penal s-a mutat de la Curtea de Apel București (CAB) la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Imediat după transmiterea dosarului de la CAB la ÎCCJ, Curtea de Apel București a mai trimis niște documente Înaltei Curți, transfer comunicat prin următoarea adresă, semnată de către judecătoarea Liana Nicoleta Arsenie, președinta secției penale a CAB: „Urmare adresei din 8.05.2018 prin care v-am inaintat dosarul nr.3203/2/2015 privind pe inculpatii (…), in vederea solutionarii apelurilor declarate in cauza, va trimitem, alaturat, plicul ce contine volume confidentiale, pentru a fi avute in vedere la solutionarea cauzei.”

Vedeti aici probele.

 

Practic, printr-un document oficial, șefa secției penale a Curții de Apel București admitea că un dosar fusese judecat pe baza unor acte inaccesibile părții acuzate.

Vreme de un an, însă, judecătorilor de la Înalta Curte care se ocupă de apel în acest dosar nu le-au parvenit “volumele confidențiale” (deși acestea ar fi trebuit să existe chiar la ÎCCJ, așa cum anunțase în mai 2018 Curtea de Apel București). Astfel, în iunie a.c., judecătorii din faza de apel a dosarului de la Înalta au cerut din nou Curții de Apel București „plicul”: „Potrivit dispozitiilor de sedinta din data de 6 iunie 2019, pronuntata in dosarul nr.1222/1/2018, avand ca obiect apelurile declarate de (…) impotriva sentintei penale nr.30/F din data de 14 februarie 2018 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I penala, pronuntata in dosarul nr.3203/2/2015 (1897/2015) vă solicitam sa ne inaintati, pana la termenul de judecata din data de 5 septembrie 2019, plicul secret, transmis catre aceasta instanta de la Inalta Curte de casatie si Justitie (plic inchis).”

Ultima oră
Pe aceeași temă