10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInstituțiile statului nu se înțeleg în problema coronavirus

Instituțiile statului nu se înțeleg în problema coronavirus

Întrebări esențiale

Cum gestionează autoritățile situația coronavirus?

Inspectoratele școlare nu au știut ce să transmită, din partea Ministerului Educației și Cercetării, cadrelor didactice.

Ministerul Educației și-a suspendat activitatea cu publicul.

Unde ne îndreptăm?

Primăria Municipiului București  și-a suspendat activitatea cu publicul.

După cum anunțat “România liberă”, cele mai multe instituții publice și-au sistat activitatea.

Deși autoritățile transmit, în repetate rânduri, că nu există motive de panică, situația privind coronavirus în România fiind sub control, în realitate au apărut numeroase neînțelegeri între instituții ale statului.

O organizare deficitară se poate constata în învățământ.

Inspectoratele școlare din mai multe județe nu au știut exact ce să le transmită carelor didactice, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar din întreaga țară.

Inițieal, inspectoratele școlare din mai multe județe le-au transmis profesorilor că sunt obligați să se prezinte la unitate chiar dacă cursurile au fost suspendate.

Ulterior, inspectoratele au venit cu un nou anunț, menționându-le profesorilor că rămâne la latitudinea lor dacă se prezintă sau nu la unitățile de învățământ, pe perioada suspendării cursurilor.

 

Inspectoratele au rămas nedumerite

După ce inițial, în urma discuțiilor cu inspectorii școlari județeni, ministrul Monica Anisie stabilise că nu se impune suspendarea cursurilor în întreg sistemul de învățământ preuniversitar, după cum au dezvăluit pentru “România liberă” surse din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC), – decizie schimbată de CNSSU – a fost emisă o directivă din partea MEC.

Ministerul Educației informa inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) că, potrivit legislației în vigoare, în astfel de situații, fiecare unitate de învățământ stabilește dacă solicită sau nu prezența profesorilor.

Acest lucru a creat din nou derută la nivel local.

Unitățile de învățământ trebuie să decidă, în funcție de numărul de angajați, dacă poate reuni cadrele didactice în consilii sau alte adunări cu scop administrativ.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București admite pericolul, dar lasă decizia la nivelul conducerilor unităților de învățământ. “Conform dispozițiilor Legii Educației, în astfel de situații, conducerile unităților de învățământ decid dacă este necesar ca profesorii să vină sau nu. Norma profesorilor este de 40 de ore, din care 18 sunt de predare, iar restul pentru activități complementare. Este o perioadă în care sunt multe activități complementare. Conducerile școlilor decid. Sunt unități care au 50 de profesori, alte mai puțini, alte mai mulți. Este acea limită de 100 de persoane. Este adevărat că există pericol de a aduna multe persoane în aceeași încăpere, dar nu putem sista totul”, a explicat, pentru “România liberă”, Marina Manea, inspector școlar adjunct al ISMB.

 

Suspect la Universitatea din București

Probeleme de gestionare a situației coroRnavirus din partea autorităților au apărut și la nivelul învățământului superior.

Premierul interimar Ludovic Orban și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, au considerat că rezolvă pericolul extinderii cazurilor de infectare cu noul coronavirus în rândul studenților ar fi eliminat doar prin suspendarea cursurilor universităților, dar au omis situația căminelor.

“Am avut discuții cu domnul premier Ludovic Orban și cu domnul secretar de stat Raed Arafat, dar dânșii au considerat că, în cazul în care am suspendat cursurile din universități, s-ar rezorva toate problemele privind coronavirus, dar nu s-au gândit la căminele studențești. Evaluăm situația, pentru a vedea ce soluții putem găsi. Problema este că mulți studenți, mai ales cei de la masterat, lucrează la diverse companii”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr.

După cum anunța “România liberă”, iar autoritățile nu au recunoscut de la început, aproape toate instituțiile publice locale (cu excepția celor pentru situații de urgență) vor fi închise din cauza pericolului de extindere a numărului de cazuri cu infecție coronavirus.

După cum a aflat “România liberă”, Ministerul Educației și Cercetării și-a suspendat, de miercuri, programul cu publicul.

Toate adresele urmează să fie transmise onlinme către minister.

De asemenea, Primăria Municipiului București și-a suspendat programul cu publicul.

În cadrul Universității din Bucureștă a fost identificat primul suspect de infecție cu coronavirus, ceea ce ar fi determinat decizia conducerii de învățământ superior să fie printre primele care au decis uspendarea cursurilor, în cursul zilei de miercuri.

Testul angajatului instituției de învățământ superior a fost însă negativ, conform rezultatului dat ieri de Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă