17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMinisterul de Interne cumpără elicoptere americane

Ministerul de Interne cumpără elicoptere americane

Ministerul de Interne cumpără elicoptere americane produse în Polonia. Ministerul Afacerilor Interne al României a decis să cumpere elicoptere Black Hawk. Ele vor fi produse de compania americană Lockheed Martin la uzina pe care o deține în Polonia.

Ministerul român de Interne a semnat, marți, un acord-cadru cu compania PZL Mielec din Polonia. Pe baza contractului, compania din Polonia va produce pentru România elicoptere utilitare Black Hawk. Uzina din Polonia face parte din grupul american Lockheed Martin.

Contractul “va conduce la achiziționarea a până la 12 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generație, fabricate în Polonia și livrate în parteneriat cu Romaero și Deltamed”, a anunțat compania producătoare. Noile elicoptere vor executa misiuni pentru Departamentul  Situațiilor de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

Acordul se referă la furnizarea de elicoptere medii sau grele. Inspectoratul General de Aviație din MAI poate să comande aeronave de la fabrica din Polonia timp de patru ani. Elicopterele vor fi configurate pentru operațiuni terestre sau pentru operațiuni maritime.

Lockheed Martin a depus oferta pentru România prin intermediul filialei sale din Polonia. În contract este cooptată și compania Romaero din București. În România se vor realiza mentenanță și reparații pentru viitoarele aeronave, anunța ministrul Economiei, Virgil Popescu.

“Știm că Ministerul Apărării Naționale are în plan să cumpere elicoptere, dar nu știm ce elicoptere vor cumpăra. Dacă vor alege Black Hawk, vom livra și pentru MApN”

Virgil Popescu,

Fost ministru al Economiei

Misiunile viitoarelor elicoptere utilitare Black Hawk ale Ministerului român de Interne, care urmează a fi produse de Lockheed Martin la fabrica din Polonia, au fost explicate, încă de anul trecut, de Marcel Vela, care la acel moment era ministrul Afacerilor Interne.

„Elicopterele din Iași, Arad, Craiova și Constanța să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienților sau a celor accidentați. Pe lângă cele din Târgu Mureș și București”

Marcel Vela,

Fost ministru de Interne

Ministerul de Interne cumpără elicoptere americane Black Hawk

Ministrul Marcel Vela preciza că MAI are nevoie de elicoptere pentru SMURD, care să acopere tot teritoriul României, zi și noapte. Acordul semnat ieri are o valabilitate de patru ani.

„Selecția noilor Black Hawk construite în Polonia stabilește o legătură puternică pe linie industrială între unitatea noastră de producție din sud-estul Poloniei și România”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Janusz Zakrecki, președinte și director general al PZL Mielec.

Cabina elicopterelor S-70 Black Hawk pentru misiuni terestre și maritime achiziționate de România va include o unitate medicală echipată de Deltamed, cu sediul la Cluj-Napoca.

Pentru a asigura un nivel ridicat de disponibilitate operațională și pentru a menține în zbor viitoarea flotă de elicoptere, un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru Black Hawk va fi înființat împreună cu partenerul industrial Romaero la București. Acest centru va avea capacitate de extindere pentru a susține orice noi achiziții de elicoptere Black Hawk suplimentare comandate de guvernul român.

Elicopterele suplimentare pot fi destinate pentru operațiuni militare. Alte variante pot fi pentru uz comercial. Centrul din România va putea servi și alți operatori Black Hawk din regiune.

Elicopterele Black Hawk respectă standarde militare

Elicopterul S-70 Black Hawk este proiectat conform unor standarde militare. Acest model reprezintă “o platformă cu dublă utilizare, care este ideal configurată pentru a îndeplini misiunile cu rază lungă de acțiune și la altitudine ridicată solicitate de Ministerul Afacerilor Interne din România”, a anunțat compania producătoare. Aceste misiuni includ ajutor în caz de dezastre, căutare și salvare, transport medical. Black Hawk poate realiza și transport extern de cargo ridicat, stingere a incendiilor și supraveghere maritimă.

Ministerul de Interne a reluat, în anul 2020, licitația pentru elicoptere, după ce prima licitație în acest sens fusese anulată în anul 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă