9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDispută între doi miniștri de Justiție: Ana Birchall contra lui Stelian Ion

Dispută între doi miniștri de Justiție: Ana Birchall contra lui Stelian Ion

Ana Birchall, fost ministru al Justiției în guvernarea PSD, îl critică pe actualul ministru al Justiției, Stelian Ion (USR PLUS).

Disputa a pornit de la o declarație a ministrului Stelian Ion, care susține că România are prea puțini procurori care să poată fi încadrați la DIICOT.

”Chiar nu înţeleg lamentările publice ale domnului ministru al Justiţiei”, susține fostul ministru Ana Birchall, citată de site-ul https://www.stiripesurse.ro.

Potrivit Anei Birchall, în România activează 2400 de procurori dintre care 900 deţin grade profesionale de Parchet de pe lângă Curte de Apel şi de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

”Chiar nu înţeleg lamentările publice ale domnului ministru al Justiţiei Stelian Ion care afirmă cu seninătate că nu sunt procurori care să se califice pentru a lucra la DNA şi DIICOT. În realitate, cifrele îl contrazic pe domnul Stelian Ion pentru că în România sunt aproape 900 de procurori care deţin grade profesionale de parchet de pe lângă Curte de Apel şi de pe lângă Înalta Curte dintr-un total de aproximativ 2.400 de procurori. Ori domnul ministru Stelian Ion nu cunoaşte aceste cifre, ceea ce este foarte grav pentru că ar trebui să le cunoască şi, după mai mult de 6 luni, să aibă habar de ce se întâmplă în sistemul judiciar. Ori domnul Stelian Ion le cunoaşte şi minte în mod deliberat, manipulând opinia publică, desconsiderând astfel inclusiv atribuţiile tuturor judecătorilor de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie”, a scris Ana Birchall, sâmbătă, pe Facebook.

”Oare nu vă dă de gândit domnule ministru că cifrele reale vă contrazic, arătând clar că este o bază de selecţie de aproape 900 de procurori, astfel încât să se promoveze la DNA şi DIICOT procurori care să întocmească rechizitorii într-o manieră profesionistă care să nu ducă la îngroşarea statisticilor şi a achitarilor, ci la condamnări şi la recuperarea prejudiciilor şi banilor furaţi românilor? În 6 luni de zile nu aţi făcut NIMIC în afară de exerciţii de imagine personale! Sunteţi ministrul ZERO realizări”, consideră fostul ministru Ana Birchall.

Ea este de părere că, dacă s-ar aplica ceea ce propune ministrul Stelian Ion, adică dacă s-ar reduce vechimea minimă necesară, “riscăm să avem la DNA sau DIICOT procurori care până la acel moment au anchetat doar infracţiuni de furt simplu, de exemplu”

”Ori se pune întrebarea legitimă: care va fi expertiză acelui procuror să ancheteze o infracţiune de mare corupţie, o inginerie financiară, infracţiuni informatice sau de trafic de persoane de exemplu dacă tot ce a anchetat până la acel moment sunt infracţiuni simple de furt?? Vrem meritocraţie şi profesionalism care să ducă la condamnarea celor care au încălcat legea sau vrem procurori care să întocmească rechizitorii care să fie desfiinţate în instanţe de avocaţii inclupatilor?”, se întreabă Ana Birchall.

Declarațiile acesteia vin ca reacție după ce actualul ministru, Stelian Ion, a afirmat, vineri, că una dintre solicitările procurorilor de la DIICOT şi DNA este reducerea vechimii profesionale necesare pentru a fi admis ca procuror în aceste instituții.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă