19 C
București
marți, 17 iunie 2025
AcasăMediuÎntunecarea oceanelor: un fenomen discret, dar cu efecte majore asupra vieții marine

Întunecarea oceanelor: un fenomen discret, dar cu efecte majore asupra vieții marine

Un nou studiu realizat de Universitatea din Plymouth trage un semnal de alarmă asupra unui proces îngrijorător: „întunecarea oceanelor”.

Un fenomen discret, dar cu efecte majore asupra vieții marine

Potrivit cercetărilor, în ultimii 20 de ani, peste 21% din suprafața oceanică globală a devenit semnificativ mai întunecată, ceea ce înseamnă că lumina soarelui pătrunde din ce în ce mai puțin în adâncuri.

CITEȘTE ȘI – Nicuşor Dan anunță că va publica declarația de avere în 15 zile de la preluarea mandatului de președinte

Fenomenul este cauzat de factori precum modificările în dinamica algelor, creșterea temperaturilor la suprafața mării și chiar influența luminii artificiale. În unele regiuni, cantitatea de lumină care pătrunde în apă a scăzut cu peste 50 de metri, iar în altele chiar cu mai mult de 100 de metri – afectând zone comparabile ca mărime cu întregul continent african.

Această diminuare a luminii nu este un simplu detaliu de ordin vizual: multe specii marine, inclusiv planctonul, peștii sau nevertebratele, depind de lumina naturală pentru orientare, hrănire, reproducere sau migrare. Odată cu reducerea pătrunderii luminii, întregul echilibru ecologic marin ar putea fi amenințat.

Dr. Thomas Davies, unul dintre autorii studiului, subliniază că întunecarea oceanelor afectează nu doar biodiversitatea marină, ci și calitatea aerului pe care îl respirăm, resursele alimentare marine și capacitatea oceanelor de a combate schimbările climatice. Practic, este o problemă care se extinde dincolo de apă, cu implicații directe asupra vieții umane.

CITEȘTE ȘI – Ne pregătim pentru o eră a căldurii extreme: următorii ani aduc recorduri periculoase

Mai mult, conform prof. Tim Smyth, acest fenomen ar putea forța anumite specii marine să se apropie mai mult de suprafață în căutarea luminii, ceea ce ar duce la o concurență sporită pentru hrană și resurse. Această reorganizare a habitatelor ar putea declanșa schimbări fundamentale în structura ecosistemelor marine, cu efecte pe termen lung.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România U19-Spania U19 1-3 la Campionatul European de fotbal Under-19 ținut la noi în țară

Selecționata României a fost învinsă de formația Spaniei, deținătoarea titlului, cu scorul de 3-1 (1-0), luni seara, la Voluntari, într-un meci din Grupa A...

România U19-Spania U19 1-3 la Campionatul European de fotbal Under-19 ținut la noi în țară

Selecționata României a fost învinsă de formația Spaniei, deținătoarea titlului, cu scorul de 3-1 (1-0), luni seara, la Voluntari, într-un meci din Grupa A...

Hurezeanu: Câteva zeci de români din Israel vor ajunge acasă via Egipt și Bulgaria

Câteva zeci de români care au ajuns din Israel în Egipt vor fi duși la Sofia, gratuit, cu un avion bulgăresc, a declarat luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă