14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalVa ataca Iranul Albania?

Va ataca Iranul Albania?

O analiză publicată de Robert Lansing Institute prezintă scenariile în care Iranul ar ataca Albania.

„Folosirea de către Iran a dronelor de atac și a rachetelor balistice pentru a lovi sediul MEK din Albania nu se confruntă cu nicio interdicție legală, iar autoritățile de la Teheran trebuie să pună pe ordinea de zi acțiunile militare, după avertismentul necesar către guvernul albanez”.

Aceasta a fost declarația dată de agenția de presă de stat iraniană „Fars”, apropiată Gărzii Revoluționare Iraniene și raportată de „Reuters” în dimineața zilei de 28 iulie.

Directorul Antiterorismului din Albania, Alban Dautaj, a spus că această știre este în curs de verificare.

El a subliniat că „nu se poate spune dacă avertismentul este adevărat, ci că Direcția sa se ocupă de astfel de sesizări de ceva vreme”.

Acest avertisment de atac vine la doar câteva zile după ce organizația Mojahedin e-Khalq (MEK), cu sediul în Manëz, Durrës, a anunțat amânarea summitului său anual, scrie lansinginstitute.org.

Summit-ul planificat să aibă loc pe 23 și 24 iulie la tabăra „Ashraf 3” din Manëz a fost amânat până la noi ordine.

Potrivit anunțului dat chiar de mojahedini, decizia a venit după recomandările Guvernului albanez și din cauza amenințărilor teroriste.

De asemenea, în urmă cu nu mai mult de o săptămână, Ambasada americană în Albania ar fi avertizat că era la curent cu un atac care ar putea avea loc în această tabără în timpul summit-ului.

Ambasada în anunțul său a cerut cetățenilor americani să nu participe la acest eveniment, care atrage multe personalități politice americane.

Anul acesta fostul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, a avut o întâlnire cu liderii din tabără.

Pence a devenit în scurt timp al doilea înalt oficial american care vizitează Albania, din acest motiv, după Mike Pompeo, venit la Tirana în luna mai a acestui an.

Dar acest avertisment din Republica Islamică Iran (IRI) nu a apărut astăzi. După expulzarea diplomaților iranieni de-a lungul anilor imediat după asasinarea generalului iranian Kassem Suleimani, liderul suprem iranian Khamenei avea să iasă cu o declarație despre Albania:

„Există o țară mică, dar un diavol european, în care americanii și trădătorii anti-iranieni s-au unit pentru a complota împotriva Republicii Islamice.” Acest tratament este rezervat doar pentru SUA și Israel.

Chiar și atacul cibernetic care a avut loc în urmă cu câteva zile împotriva instituțiilor guvernamentale albaneze este suspectat că provine de la grupuri sub umbrela Republicii Islamice Iraniene (IRI).

Ei au atacat principalele site-uri ale statului scriind că „Guvernul albanez” îi adăpostește pe cei pe care Iranul îi numește „terorişti”.

Deși, identificarea autorului atacului cibernetic nu a fost încă recunoscută oficial de autoritățile albaneze.

Intensificarea războiului

În ciuda faptului că „războiul” dintre Iran și MEK a fost în desfășurare, se pune întrebarea de ce tocmai acum vedem intensificarea acestuia.

Guvernul iranian, pe de o parte, spune că întreprinde această așa-numită acțiune militară pentru a lupta împotriva terorismului.

Ahmad Rafat, jurnalistul iranian care locuiește la Londra și scrie pentru „Kayhan Life”, a explicat importanța acestui avertisment.

„Cu ani în urmă, pasdaranii, deci Garda Revoluționară, au atacat bazele kurde din Kurdistanul irakian, fie cu drone, fie cu rachete, provocând zeci de victime și justificând atacul cu articolul 51 al ONU. Adesea, în aceste cazuri, atacul a fost precedat de o solicitare către guvernul iranian de intervenție militară a pasdarenilor”.

Desigur, există o diferență când vine vorba de Irak, care este o țară vecină învecinată și nu este membru NATO, și o altă țară precum Albania.

Dar, deși este o țară NATO, problema prezenței MEK în Albania a fost discutată în urmă cu trei zile și în Parlamentul iranian. Mohammad Hassan Asferi, parlamentar al orașului Araki, a declarat că faptul că Albania salută MEK pe teritoriul său contravine jurisprudenței internaționale.

Dacă vedem conectate aceste două episoade: intervenția în Parlament și articolul „FARS”, ambele urmărind să găsească o justificare legală, se înțelege clar că problema este foarte serioasă. De aceea, anularea summit-ului de către MEK, un summit foarte important pentru ei, și cererea DASH de neparticipare la acest eveniment a cetățenilor americani.

Oricum, Rafat spune că Garda Revoluționară, dacă ar ataca, cel mai probabil ar face-o cu drone și nu cu rachete. Deși crede că avem de-a face mai mult cu un avertisment sau cu o amenințare.

„Industria dronelor din Iran este foarte avansată. Dronele iraniene sunt ceea ce Rusia caută să cumpere pentru războiul din Ucraina. Tocmai dronele iraniene sunt o preocupare pentru țările din Golf, ceea ce i-a fost exprimat clar președintelui american, Biden, în ultima sa vizită în regiune”, spune el.

Dar din nou se pune întrebarea de ce anume un atac acum?

Pentru jurnalistul iranian, o schimbare în cursul istoriei a fost adusă de sentința mult așteptată a MEK pentru Hamid Noury în Suedia.

Pe 14 iulie, Hamid Noury, un fost oficial iranian, a fost condamnat la închisoare pe viață de către un tribunal suedez pentru crime de război legate de execuțiile în masă ale prizonierilor politici din Iran în 1988. Cu siguranță această sentință a creat un prejudiciu de imagine foarte mare pentru Iranul.

Și după această decizie, IRI vede absolut influența mojahedinilor.

„Membrii tribunalului suedez s-au aflat la Tirana timp de o săptămână pentru a asculta șapte membri ai mojahedinilor care se aflau în închisoare în 1988, când Noury ​​lucra acolo. „Comitetul morții”, așa cum a fost numit de atunci, a decis ce membri ai MEK sau ai stângii iraniene ar trebui condamnați la moarte”, explică Rafat.

El arată că cei care au fost trimiși la moarte nu primiseră astfel de pedepse, dar executau ani de închisoare în momentul în care au fost duși pentru a fi spânzurați.

„S-a făcut printr-un ordin de la liderul suprem de la acea vreme, Khomeini, de a goli închisorile. În comitet au fost desemnați patru persoane, care după 3-4 întrebări au decis cine a mers pe frânghie și cine nu. Unul dintre membrii comitetului a fost Ebrahim Raisi, actualul președinte al IRI. Prin urmare, sentința impusă lui Noury ​​a creat un prejudiciu foarte mare de imagine pentru Republica Islamică”.

Citește și:

Iranul reia execuțiile publice, șocând Occidentul

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă