21.1 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăInternaționalAfghanistanSUA sunt sub presiunea atacurilor teroriste în ultimele 24 de ore în...

SUA sunt sub presiunea atacurilor teroriste în ultimele 24 de ore în Kabul

Joe Biden a primit un nou avertisment

O nouă amenințare teoristă a produs haos pe aeroportul din Kabul. Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avertizat în privința unei ameninţări „specifice şi credibile” în apropierea aeroportului din Kabul, cerând astfel cetățenilor să grăbească procedurile de evacuare. Potrivit presei internaționale, în urma anunțului făcut de Biden, cozile de pe aeroport s-au diminuat semnificativ, oamenilor fiindu-le frică să nu se repete o explozie asemănătoare celei de joi după-amiază. Ambasada SUA în Afganistan a specificat că alerta este dată în special la „intrarea din sud, noul Minister de Interne şi intrarea de lângă staţia de benzină Panshir, la nord-vest de aeroport”.

Termenul limită pune presiune pe americani

Pe măsură ce termenul limită se apropie cu pași repezi, armata americană face tot posibilul pentru a-i scoate pe cetățeni și aliați cât mai repede din țară. Ultimele 24 de ore sunt cele mai periculoase pentru soldați de la începutul operațiunilor organizate de Casa Albă, fiind într-un continuu risc de atacuri sinucigașe. Trupele occidentale și-au început retragerea de la aeroport, însă numărul lor a scăzut la 4.000, de la un vârf de 5.800, săptămâna trecută. Un oficial de securitate occidental a declarat pentru Reuters că forțele americane se află în faza finală, deși încă nu a fost stabilit un moment pentru încheierea operațiunii.

În ciuda încercărilor oficialilor străini de a negocia o prelungire a termenului limită, talibanii și-au păstrat poziția și au transmis că vor exista consecințe grave dacă se va încălca acordul. Ba mai mult, atentatele sinucigașe și numărul din ce în ce mai mare de victime grăbesc procedurile de evacuare și îi „alungă” rapid și sigur pe străinii de pe teritoriul afgan.

Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că experții lor tehnici și inginerii sunt pregătiți să preia aeroportul când li s-a dat „capul final din partea americanilor”. Talibanii au înființat straturi suplimentare de puncte de control în jurul aeroportului și nu permit trecerea majorității afganilor.

„Comandanții militari m-au informat că este foarte probabil ca un atac să aibă loc în următoarele 24-36 de ore. Le-am ordonat să ia toate măsurile posibile pentru a proteja forțele și m-am asigurat că au toată autoritatea, resursele și planurile pentru a ne proteja bărbații și femeile pe teren”, a spus Joe Biden.

SUA rămâne singura țară care mai evacuează

În timp ce armata americană încă trimite avioane pentru a-i salva pe cetățenii din Kabul, Marea Britanie a anunțat oficial retragerea tuturor trupelor militare de pe teritoriul afgan. Șeful forțelor armate din Marea Britanie, generalul Sir Nick Carter, a declarat că este „sfâșietor” faptul că nu au reușit să salveze pe toată lumea. Premierul Boris Johnson a susținut că acesta este un moment foarte important pentru a reflecta realizările armatei britanice din Afganistan în ultimii 20 de ani, cu toate că  va fi „un moment deosebit de dificil pentru prietenii și apropiațiii celor 457 de miltari care au murit” în timpul misiunii britanice. Regatul Unit a reușit de la data de 14 august și până în ultima zi să evacueze 15.000 de persoane, majoritatea fiind aliați afgani.

Prin urmare, SUA rămâne singura țară care încă mai efectuează operațiuni de salvare a cetățenilor în ultima zi. Totul, în contextul în care state ca Italia, Spania, Germania și Franța și-au finalizat și ele evacuarile și s-au retras complet din zonă. Timpul se scruge pentru Statele Unite ale Americii, care se confruntă în continuare cu o gravă amenințare din partea grupării teroriste ISIS-K.

Teroriștii amenință un nou atac în următoarele 24-36 de ore

În ultimele ore de evacuare, soldații și cetățenii din apropierea aeroportului riscă o tragedie leită cu cea de săptămâna trecută, când aproape 200 de persoane și-au pierdut viața în urma unei explozii. Gruparea ISIS-K și-a revendicat atacul, fiind vorba despre o misiune sinucigașă a unui luptător. Drept răspuns asupra atentatului, SUA a ordonat un atac cu drona, ținta fiind un terorist ISIS-K. El a fost ucis în timp ce mergea cu mașina, alături de un locotenent, într-o provincie la est de Kabul. Aceasta a fost prima ripostă a Statelor Unite, însă oficialii anunță că nu va fi nici ultima. Generalul american William Taylor a declarat sâmbătă că în atacul cu dronă condus de Statele Unite împotriva ISIS-K au murit doi membri ai grupării, iar un al treilea a fost rănit. De asemenea, acesta a anunțat că nu au fost raportate victime civile.

Pe de altă parte, talibanii s-au arătat revoltați de acțiunile Statelor Unite și au cerut răspunsuri pentru atacul plănuit pe teritoriul lor. Chiar dacă talibanii și ISIS-K sunt rivali, primii îi acuză pe americani că nu au fost anunțați de atac. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru Reuters că: „americanii trebuia să ne informeze înainte de a declanșa atacul aerian, a fost clar un atac pe teritoriul Afganistanului”. Toate trupele străine au termen până mâine, 31 august, să se retragă complet de pe teritoriul Afganistanului, indiferent de stadiul operațiunilor de evacuare a propriilor cetățeni.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Care sunt zonele din București unde Stelian Bujduveanu anunță că vor fi 159 de noi locuri de parcare

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă crearea, pe parcursul ultimei săptămâni, a 159 de noi locuri de parcare în zona centrală a oraşului. Într-o postare pe...

eToro: Liderii corporațiilor preferă să combată inflația prin creșterea prețurilor

Analistul eToro Bogdan Maioreanu consideră că inflația schimbă comportamentul consumatorilor, dar un sondaj recent arată că și firmele acționează diferit în această perioadă. Directorii financiari...

Doliu în cinematografie. A murit Ray Liotta

Actorul Ray Liotta a murit la vârsta de 67 de ani. Cunoscut pentru rolul său principal din producția Goodfellas, regizat de Martin Scorsese în...
Ultima oră
Pe aceeași temă