20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalSaif al-Islam, fiul colonelului Gaddafi, vrea să recucerească puterea în Libia

Saif al-Islam, fiul colonelului Gaddafi, vrea să recucerească puterea în Libia

Din cei zece copii ai fostului dictator de la Tripoli, trei au decedat în 2011. În toiul conflictului dintre forţele gadhafiste şi rebeli, susţinuţi de bombardamente NATO, conştienţi de pericolul rămânerii în ţară, unii dintre cei opt copii ai liderului libian cu Safia Farkash au încercat să fugă din Libia prin toate mijloacele.

Au fost semnalați în Liban, Oman, Niger sau Algeria. Locurile lor de rezidenţă sunt numeroase şi le-au permis să evite mandatele de arestare emise împotriva unora dintre ei de către Consiliul Naţional Libian de Tranziţie.

În timp ce tot clanul căuta o scăpare, doar al doilea fiu al lui Gaddafi, Saif al-Islam, a rămas alături de tatăl său. Figură importantă în puterea de la Tripoli, el era considerat succesorul potenţial.

După căderea colonelului Gaddafi, urma sa a fost pierdută, fiind regăsit în noiembrie 2011, când a fost capturat de Abu Baqr al-Siddiq, un grup armat din oraşul berber Zentan.

A urmat un prizonierat de peste şase ani în cadrul căruia a beneficiat de o relativă libertate de mişcare. A fost apoi amnistiat de Guvernul de la Tobruk şi eliberat în vara anului 2017, în urma unui acord între grupul armat şi forţele mareşalului Khalifa Haftar, comandant-şef al Armatei Naţionale Libiene din 2015.

Saif al-Islam este căutat în continuare de autorităţile de la Tripoli şi de cele internaţionale. Acuzat de Curtea Penală Internaţională de crime împotriva umanităţii comise în timpul revoltei care a dus la moartea tatălui său, de crime şi persecuţii, el a fost condamnat la moarte în contumacie în iulie 2015 şi de atunci este căutat de Interpol. 

Deşi multe surse libiene şi diplomatice susţin că fiul lui Gaddafi se află la Zenten, mic orăşel situat la porţile deşertului libian, unde ar fi prizonier, se zvoneşte că ar fi în estul ţării, în zonele controlate de forţele lui Haftar, de unde ar încerca să pregătească o revenire politică în mare pompă. Alte surse spun că ar fi în sud.

În mod cert, este singurul dintre fraţii şi surorile lui care are ambiţia de a recuceri puterea libiană de care a fost apropiat în ultimele decenii.  

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă