Un război informațional se desfășoară, în ultimele săptămâni, în estul Europei, pornind de la criza din Ucraina.
Știrile false afectează nu doar Ucraina ci și țările vecine acesteia. Republica Moldova nu va introduce starea de mobilizare și nu va intra în război. Acest punct de vedere a fost exprimat, repetat, de autoritățile de la Chișinău, în ultimele 24 de ore. Mai întâi Ministerul Apărării, apoi chiar președintele Maia Sandu au dezmințit aceste zvonuri.
„Nu există semnale că Republica Moldova ar fi supusă unor riscuri legate de războiul din Ucraina și nicio premisă pentru ca Moldova să se implice militar în acest conflict. Nu s-a dat niciun ordin de mobilizare a armatei. Conform Constituției, Republica Moldova este o țară neutră. Noi nu ne vom implica în niciun fel în conflictul din țara vecină”, a precizat Maia Sandu.
Informațiile contradictorii ar fi pornit de la un deputat din Ucraina, Alexei Goncerenco. Acesta ar fi scris, pe o rețea de socializare, că guvernul Republicii Moldova se pregătește să introducă starea de război. Deputatul ucrainean susținea că această decizie s-ar aplica din 9 martie 2022, ca urmare a unor temeri că Rusia s-ar pregăti să atace Republica Moldova.
Chiar și președintele României, Klaus Iohannis, a fost întrebat despre posibile riscuri împotriva Republicii Moldova. Președintele Iohannis a răspuns că România nu are informații despre un eventual atac asupra Republicii Moldova. România are însă capacitatea să ofere ajutor umanitar Republicii Moldova, așa cum oferă și Ucrainei, a precizat Klaus Iohannis.
Un război informațional poate pregăti un atac militar
Amintim că, mult înainte de atacul de acum 11 zile al Rusiei, și Ucraina a fost vizată de o amplă campanie de știri false (fake news). În primele săptămâni ale anului 2022, Rusia a dezmințit constant că va ataca Ucraina. Totuși, Rusia a declanșat războiul. Ce-i drept, Rusia nu folosește termenul „război”, ci „operațiune militară specială”.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!