10.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Rata şomajului în Germania a atins cel mai scăzut nivel de la reunificare

Conform acestor date, în luna septembrie comparativ cu luna august, numărul şomerilor a scăzut cu 23.000, peste estimările analiştilor care mizau pe o scădere de 9.000, până la 2,303 milioane de şomeri. Rata ajustată a şomajului a scăzut de la 5,2% în august până la 5,1% în luna septembrie.

„Şomajul şi subocuparea au scăzut semnificativ în luna septembrie. Piaţa muncii continuă să se dezvolte favorabil”, a informat preşedintele Oficiului federal pentru muncă, Detlef Scheele.

Consumul gospodăriilor a devenit principalul motor al economiei Germaniei în condiţiile în care gradul record de ocupare, creşterea securităţii locului de muncă, majorările salariale peste nivelul inflaţiei şi dobânzile reduse la împrumuturi i-au făcut pe cumpărători să cheltuie mai mult.

Un sondaj publicat joi arată că încrederea consumatorilor germani s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, pe fondul creşterii veniturilor şi a opiniilor cu privire la evoluţia economiei, sugerând că în perioada următoare consumatorii vor continua să susţină creşterea celei mai mari economii a Europei.

Pe termen lung însă, economiştii se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului în condiţiile în care incertitudinile cu privire la impactul Brexitului şi creşterea protecţionismului în schimburile comerciale globale vor afecta economia germană orientată spre export.

Ultima oră
Pe aceeași temă