25.2 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Proteste de amploare în Africa de Sud! 72 de persoane au murit în urma violențelor

Protestele din Africa de Sud au luat amploare de la o zi la alta. Cetățenii au ieșit în stradă de săptămâna trecută, când fostul președinte sud-african Jacob Zuma, în vârstă de 79 de ani, s-a predat autorităților pentru a executa o pedeapsă de 15 luni de închisoare pentru disprețul instanței. El este acuzat de corupție, care implică trei oameni de afaceri apropiați: frații Atul, Ajay și Rajesh Gupta și le-a permis să influențeze politica guvernamentală, inclusiv angajarea și concedierea miniștrilor pentru a se alinia la interesele afacerilor familiei.

Străzile din mai multe orașe sunt martore unor violențe cu care țara nu s-a mai confruntat de ani buni. Protestatarii au vandalizat și incendiat magazine, iar în urma încăierărilor, 72 de persoane și-au pierdut viața. Zece dintre aceștia  au murit într-o busculadă care s-a produs în timpul unui jaf. Ba mai mult, oamenii s-au luat la bătaie și cu forțele de ordine, care cu greu fac față haos-ului.

 Până la acest moment, poliția a arestat aproximativ 1.200 de persoane, iar guvernul a ordonat armatei să intervină pentru a pune capăt protestelor violente din stradă. Oficialii susțin că printre protestatari se află și grupuri infracționale care profită de pretextul actual.

Una dintre cele mai șocante imagini care circulă deja în mediul online este cea surprinsă de un cameraman BBC, care a filmat alătuti de un martor un copil aruncat de la etajul unei clădiri incendiate din oralul Durban, după ce magazinele de la parter au fost prădate de hoți.

„Nu putem permite nimănui să-și bată joc de statul nostru democratic și am instruit agențiile de aplicare a legii să își dubleze eforturile pentru a opri violența și pentru a spori desfășurarea pe teren”, a spus Ministrul de poliție din Africa de Sud, Bheki Cele.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă