25.4 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

ONU cere încetarea imediată a conflictului din Siria

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon a cerut Consiliului de Securitate să condamne acţiunile Iranului şi să-i oprească „provocările”, declarând că Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate „să stea impasibilă în timp ce Iranul instigă la escaladări periculoase şi încălcă rezoluţiile ONU”

Un avion israelian de vânătoare de tip F-16 a fost doborât în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de sistemele antiaeriene siriene în timp ce efectua raiduri aeriene în Siria ca reacţie la infiltrarea unei drone de fabricaţie iraniană în partea de nord a Israelului. Cei doi piloţi ai avionului israelian s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Armata israeliană susţine că avionul de vânătoare israelian a fost doborât de artileria siriană cu rachete de fabricaţie rusească.

În replică, Israelul a lansat sâmbătă după-amiază o nouă serie de raiduri aeriene în Siria. Riposta a fost „cel mai mare şi cel mai semnificativ atac efectuat împotriva sistemelor antiaeriene siriene de la Operaţiunea Pace în Galileea” din 1982, în timpul Primului Război din Liban, afirmă generalul de brigadă Tomer Bar, un comandant al Forţelor Aeriene israeliene, citat de cotidianul Times of Israel.

Statele Unite nu au participat la raidurile aeriene din Siria, dar consideră că Israelul are dreptul de a se apăra, anunţă Departamentul american al Apărării.

Administraţia islamistă de la Teheran şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah au transmis sâmbătă seară Israelului că „terorismul” şi „ingerinţele” în afacerile altor ţări nu vor da rezultate, avertizând că pot distruge baze militare israeliene şi americane.

Ultima oră
Pe aceeași temă