18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalMinskul se alătură șantajului nuclear al Rusiei

Minskul se alătură șantajului nuclear al Rusiei

Minskul s-a alăturat șantajului nuclear al Federației Ruse, potrivit unei analize a Robert Lansing Institute.

Moscova proiectează semnale de disponibilitate pentru desfășurarea armelor nucleare în Belarus. Când Lukașenko a vorbit cu Putin cel mai recent la Sankt Petersburg, el și-a exprimat disponibilitatea de a moderniza aeronavele bieloruse Su-25 (Frogfoot) pentru a transporta arme nucleare. Pe de o parte, asta vorbește despre planurile de introducere a armelor nucleare tactice în țară.

Cu sistemele rusești SS-26 Stone plasate în Belarus, Rusia este posibil să se pregătească să desfășoare acest sistem de rachete nucleare acolo.

În aprilie 2022, Ministerul Apărării al Rusiei a trimis a 12-a Direcție de Inginerie Nucleară și Securitate în Belarus pentru a evalua starea reală și posibilitatea de a restaura instalațiile nucleare care funcționau în perioada sovietică.

Acești oameni au lucrat la fosta unitate de întreținere nucleară 1314 (districtul Machulishchi, regiunea Minsk) și unitatea nr. 324 „C” (districtul Gomel) de mai bine de o lună.

Această unitate nu funcționează în prezent și necesită lucrări semnificative de infrastructură.

În apropiere de Machulischi există un aerodrom operațional al Unității Militare 06752, ceea ce confirmă indirect scenariul armelor nucleare aeriene amplasate acolo. Însă, în prezent, nici aerodromul nu este pregătit să funcționeze (doar explicația pentru elicoptere).

Asta înseamnă că nu este posibil să plasăm arme nucleare în Machulishchi în următoarele luni.

Minskul insistă asupra controlului comun al acestor arme, deoarece Lukașenko consideră că acest lucru îi va spori greutatea geopolitică și poate pune capăt izolării sale. Dar Rusia nu va transfera lui Lukașenko controlul asupra armelor nucleare. În acest fel, Moscova riscă să piardă controlul total asupra Minskului, Lukașenko fiind încurajat să-și continue jocul. Lukașenko nu este mulțumit de controlul unilateral al Moscovei asupra armelor nucleare din Belarus, deoarece acesta îl face ostaticul șantajului nuclear al Rusiei și o țintă de lovitură dacă Moscova escaladează conflictul cu Occidentul. Ne îndoim că Lukașenko este loial liderilor de la Kremlin și credem că este gata să negocieze cu Occidentul, cu garanții de securitate oferite.

Feedback-ul lui Putin cu privire la propunerea lui Lukașenko a arătat că problema a mai fost discutată și Putin dorea să fie auzită. Prin urmare, este probabil ca Rusia să fi plănuit inițial să folosească această problemă pentru a pune presiune asupra Occidentului și a obține atuuri pentru negocieri ulterioare, într-un mod similar cu criza din Caraibe.

Exercițiile care simulează evacuarea de urgență a liderilor militari și politici ai Rusiei în adăposturile din estul țării indică pregătirile pentru un război nuclear pe care Rusia îl demonstrează în mod activ. Există îndoieli, totuși, toate armele nucleare rusești sunt pregătite pentru utilizare în luptă.

Citește și:

Africa se transformă în colonie rusă

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă