15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMedici fără Frontiere spune că violența asupra civililor ucraineni e la un...

Medici fără Frontiere spune că violența asupra civililor ucraineni e la un nivel șocant

Medici fără Frontiere (MSF) anunță că violența împotriva civililor ucraineni a ajuns la un nivel șocant, subliniind că acest lucru reprezintă o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional. Datele MSF au scos la iveală că majoritatea acestor oameni au fost victimele violenței trupelor lui Putin.

Violența împotriva civililor ucraineni a ajuns la un nivel șocant.

MSF: Reprezintă o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional

Medici fără Frontiere (MSF) a declarat că datele medicale și relatările pacienților către personalul său din Ucraina arată o lipsă șocantă de efort pentru a cruța și proteja civilii prinși în ostilități.

Organizația medicală caritabilă, care a înființat un tren spital în Ucraina după invazia Rusiei din februarie, a declarat că pacienții și rănile pe care le vedeau prezentau o imagine sumbră.

„Războiul din Ucraina se desfășoară cu o lipsă scandaloasă de atenție pentru a distinge și proteja civilii”, a declarat MSF într-un comunicat, subliniind că peste 40% dintre răniții din tren erau persoane în vârstă și copii.

Aceștia au venit cu răni provocate de explozii, amputări traumatice, șrapnel și răni prin împușcare, se arată în comunicat.

„Acest lucru indică o lipsă de respect pentru protecția civililor, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional”, mai arată Medici fără Frontiere (MSF), conform capital.ro.

Peste 600 de pacienți au fost evacuați medical de la finalul lunii martie


Între 31 martie și 6 iunie, MSF a declarat că a evacuat medical 653 de pacienți cu trenul din zonele afectate de război din estul Ucrainei către spitale din zone mai sigure ale țării.

În timpul călătoriei de 20 până la 30 de ore, mulți dintre pacienți și-au împărtășit experiențele cu personalul.

„Majoritatea pacienților cu care am vorbit atunci când au desemnat cine este responsabil pentru rănile lor au arătat cu degetul spre forțele militare ruse și cele susținute de Rusia„, a declarat MSF.

Pacienții au vorbit despre civili împușcați în timp ce erau evacuați, despre bombardamente și bombardamente nediscriminatorii asupra zonelor rezidențiale și despre oameni în vârstă care au fost brutalizați.

„Rănile pacienților noștri și poveștile pe care le spun arată fără îndoială nivelul șocant de suferință pe care violența nediscriminatorie a acestui război îl provoacă civililor”, a declarat în comunicat Christopher Stokes, coordonatorul de urgență al MSF.

Pacienții au fost răniți în timpul loviturilor militare din zonele rezidențiale


El a subliniat în special faptul că mulți dintre pacienți au fost răniți în timpul loviturilor militare care au lovit zone rezidențiale civile.

„Deși nu putem indica în mod specific o intenție de a viza civili, decizia de a folosi în masă armament greu în zone dens populate înseamnă că, în mod inevitabil, civilii sunt uciși și răniți în mod conștient și, prin urmare, cu bună știință”, a spus el, scrie Kyiv Post.

Violența împotriva civililor ucraineni a atins un nivel șocant mai mult de 73% din cazurile de traume fiind provocate de explozii

MSF a constatat că rănile provocate de explozii au cauzat 73% din cazurile de traume legate de război pe care le-a tratat, 20% fiind cauzate de șrapnel sau împușcături, iar restul de alte incidente violente.

Mai mult de 10% dintre pacienții cu traume de război și-au pierdut cel puțin un membru, iar cel mai tânăr pacient avea doar șase ani.

Președintele MSF, Bertrand Draguez, a făcut apel la toate grupurile armate să „respecte dreptul umanitar internațional și să se conformeze obligațiilor lor de a proteja civilii și infrastructura civilă”.

Acestea sunt obligate, în conformitate cu dreptul internațional, „să permită oamenilor să fugă în siguranță și să permită evacuarea în siguranță și la timp a bolnavilor și răniților”, a spus el în declarație.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă