10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMăști mortuare regale

Măști mortuare regale

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii“, patru măști mortuare și trei mulaje de mână provenite din achiziții sau donații: măștile mortuare ale Reginei Maria, Regelui Ferdinand, Regelui Carol I și a fiicei sale Principesa Maria (Itty), precum și trei mulaje de mâini – cea a Regelui Carol I, a Principesei Maria (Itty) și a Reginei Maria.

Pe 18 iulie s-au comemorat 77 de ani de la moartea Reginei Maria iar pe 20 iulie, 88 de ani de la trecerea la cele veșnice a Regelui Ferdinand. Tot anul acesta se vor aniversa 140 de ani de la naşterea Reginei şi 150 de ani de la naşterea suveranului.

Micro-expoziția este consacrată unor obiecte unice din patrimoniul MNIR, care sunt asociate ritualului regal al funeraliilor, reprezentând o formă de păstrare a memoriei regale. În general, realizarea măștilor era o tradiție universală de conservare a trăsăturilor și memoriei unor personalități.

În 1980 muzeul a achiziționat de la doamna Emilia Becker câteva obiecte din colecția sculptorului Emil W. Becker privind ritualul funerar regal. Aceste piese aflate cândva în colecția personală a sculptorului sunt: masca mortuară a Regelui Carol I, mulajul mâinii drepte a Regelui Carol I, masca mortuară a Reginei Maria, mulajul mâinii drepte a Reginei Maria. Toate acestea sunt realizate de Emil W. Becker. Tot din colecția sculptorului, mai provine masca mortuară a Principesei Maria (Itty), fiica Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. O altă piesă inedită o reprezintă mulajul mânii drepte a Principesei Maria (Itty) realizat în timpul vieții, fiind inscripționat numele “Marie” și perioada realizării, în martie 1873. Principesa avea să moară un an mai de tîrziu, de scarlatină.

Masca mortuară a Regelui Ferdinand provine însă dintr-o donație a doamnei Ana Alexandra Crăciun din anul 1981, numele autorului nu este precizat, probabil fiind un exemplar după mulajul realizat de sculptorul Becker.

Dr. Diana Mandache, curatorul micro-expoziţiei „Exponatul lunii – Măşti mortuare regale“, este cercetător și istoric specializat în studiul istoriei regalității, iar prin intermediul obiectelor expuse, dorește să atragă atenția asupra unor piese unice din colecția ­Muzeului Național de Istorie a României. Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României până pe 16 august 2015 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele ­10.00-18.00.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă