11.6 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Iranul a atacat cu rachete două baze americane, ca represalii pentru uciderea generalului Soleimani

Atacul cu rachete al Iranului asupra celor două baze americane s-a produs în cursul nopții de marți spre miercuri, informează agențiile internaționale de presă.

Partea americană a susținut că nu există victime în urma acestor atacuri, întrucât toți militarii din interiorul bazelor au avut timp să se adăpostească. În schimb, propaganda regimului de la Teheran a anunțat că „80 de teroriști” americani ar fi fost uciși în urma acestor lovituri cu rachete. Iranul a folosit pentru acest atac rachete Fateh, fabricate în Iran după un vechi model rusesc.

Unul dintre cele două obiective atacate a fost baza aeriană al-Asad din Bagdad, acolo unde ofițerii americani îi instruiau pe militarii irakieni. Celălat obiectiv atacat a fost baza militară de la Erbil, din vestul Irakului, într-o zonă locuită de kurzi – aliați tradiționali ai Statelor Unite.

Atacul iranian asupra unor obiective americane din Irak intervine după ce Parlamentul de la Bagdad ar fi adoptat o rezoluție care cere retragerea din Irak a tuturor militarilor străini – cei mai mulți dintre aceștia (circa 6000) fiind ai Statelor Unite. România a avut și ea 14 instructori militari în Irak, pe care deja i-a retras.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă