12.6 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Iran, Revoluția Islamică omagiată prin emonstrații. Preşedintele ia în derâdere SUA și Israelul

Sute de mii de iranieni au demonstrat în ţară pentru a marca aniversarea Revoluţiei Islamice din 1979, denunţând Statele Unite şi Israelul ca state asupritoare.

„Ei (Statele Unite şi Israelul) au vrut să creeze tensiuni în regiune … au vrut să divideze Irakul şi Siria … au vrut să creeze un haos pe termen lung în Liban … dar cu ajutorul nostru politicile lor au eşuat. America a vrut să intervină în problemele noastre de stat. Dar a eşuat din cauza gradului ridicat de conştientizare şi a unităţii în rândul poporului nostru”, a spus Rouhani într-un discurs public la Teheran.

Hassan Rouhani, care este preşedinte din 2013, a lansat un apel la unitate către cetăţenii iranieni.

„Vreau ca anul viitor să fie anul unităţii naţionale. Le cer conservatorilor, reformiştilor, moderaţilor, tuturor partidelor şi tuturor oamenilor să se unească. Revoluţia noastră a fost victorioasă pentru am fost împreună. Şi astăzi trebuie să-i invităm din nou pe toţi să se îmbarce în trenul de succes şi victorios al revoluţiei. Toate rasele din Iran, toate religiile iraniene, şiiţi şi sunniţi, musulmani, creştini, evrei şi zoroastrieni – oricine crede în Constituţie este un revoluţionar şi trebuie respectat”, a mai spus liderul de la Teheran, citat de Mediafax.

Revoluţia Islamică din Iran se referă la evenimentele care au dus la răsturnarea monarhiei iraniene, detronarea Shahului Mohammad Reza Pahlavi şi, totodată, înlocuirea formei de guvernământ cu o republică islamică.

În cadrul ceremoniilor de duminică, autorităţile iraniene au prezentat o rachetă balistică Ghadr, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, această fiind expusă pe o stradă importantă din Teheran. Decizia este văzută drept o sfidare a presiunilor din partea Statelor Unite şi a Europei privind programele nucleare şi cu rachete balistice ale Iranului.

Iranul oferă susţinere Administraţiei din Siria, condusă de preşedintele Bashar al-Assad, miliţiilor şiite din Irak, insurgenţilor huthi din Yemen şi mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Preşedintele american Donald Trump, care consideră Iranul drept o ameninţare din ce în ce mai mare pentru stabilitatea regională în Orientul Mijlociu, a anunţat că va colabora cu Israelul şi cu Arabia Saudită -principalii rivali regionali ai Iranului – pentru a împiedica tentativele Teheranului de a-şi extinde influenţa în regiune.

Recent, Israelul a avertizat cu privire la creşterea implicării iraniene de-a lungul graniţelor sale cu Siria şi Liban. Sâmbătă, armata israeliană a desfăşurat atacuri aeriene asupra unor „ţinte iraniene” din Siria, considerate drept „cele mai semnificative” din ultimele decenii.

Ultima oră
Pe aceeași temă