18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalHawaii: Erupţia vulcanului Kilauea, prima dintr-o serie mai violentă de manifestări

Hawaii: Erupţia vulcanului Kilauea, prima dintr-o serie mai violentă de manifestări

Kilauea, cel mai activ vulcan din Hawaii, a erupt joia trecută, iar un cutremur puternic a zguduit craterul în ziua următoare. Lava care a curs din fisurile apărute pe versant a distrus cel puţin 36 de locuinţe şi alte clădiri şi a cauzat evacuarea a aproximativ 2.000 de rezidenţi.

USGS a avertizat că mai multe erupţii violente s-ar putea produce începând cu mijlocul lunii mai, vulcanul urmând să proiecteze la distanţa de peste un kilometru roci cu greutate de mai multe tone, să arunce fragmente de rocă pe mai mulţi kilometri şi să acopere cu cenuşă zone aflate până la o distanţă de 32 de kilometri de crater.

”Acesta este probabil primul dintre multele evenimente similare care vor urma”, a spus Tina Neal, cercetător la Observatorul vulcanologic din cadrul USGS Hawaii, referitor la erupţia de miercuri care a fost însoţită de roci aruncate din crater.

Oraşul Hilo, aflat la circa 40 de kilometri nord-est de Kilauea, pe Insula Mare din Hawaii, şi satul Pahoa, la 39 de kilometri est, ar putea fi expuse la poluare vulcanică atmosferică, aşa numitul vog, iar un strat de cenuşă ar putea acoperi zona în cazul în care încep erupţiile explozive, iar direcţia dominantă a vântului se schimbă, a spus Neal.

Astfel de explozii cauzate de acumularea de aburi sunt declanşate de apa care pătrunde în lacul de lavă al craterului după ce nivelul scade sub cel al pânzei freatice.

Geologii au avertizat că exploziile care au avut loc în trecut la vulcanul Kilauea au fost relativ reduse la nivel global şi, deşi cenuşa expulzată de vulcan era iritantă pentru ochi şi sistemul respirator, nu prezenta un pericol grav de sănătate.

”Nu anticipăm că vor fi pagube la scară mare sau evacuări necesare la nivelul statului Hawaii”, a spus Donald Swanson, de la Observatorul vulcanologic din Hawaii.

Agenţia de protecţie civilă din Hawaii spune că toţi cei 1.900 de rezidenţi din zonele Leilani Estates şi Laipuna Garden, la circa 40 de kilometri de crater, au fost evacuaţi. Şuvoiul de lavă prelins din cele două noi fisuri s-a oprit, dar dioxidul de sulf reprezintă încă un pericol.

Gazul poate cauza ploaie acidă, iar expunerea la cantităţi mari poate pune în pericol vieţile oamenilor, potrivit Agency for Toxic Substances and Disease Registry.

Din momentul începerii erupţiilor, au apărut 15 noi fisuri, iar vulcanul Kilauea a început joi să arunce jeturi de lavă până la 90 de metri în aer acoperind 47 de hectare de teren.

Kilauea a fost activ în mod constant în ultimii 35 de ani. De obicei, aruncă lavă bazaltică care se prelinge în ocean, însă, din când în când, activitatea vulcanică se manifestă exploziv.

Vineri, versantul sudic al vulcanului a fost zguduit de un seism cu magnitudinea 6,9, al doilea cel mai puternic cutremur din ultimul secol din Hawaii. Specialiştii anticipează că alte cutremure şi erupţii vor avea loc, probabil mai multe luni de acum înainte.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă