29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaFostul cancelar german Gerhard Schröder s-a retras din conducerea Gazprom

Fostul cancelar german Gerhard Schröder s-a retras din conducerea Gazprom

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi aflat sub focul criticilor de la invazia Ucrainei, a anunţat marţi că nu va face parte din consiliul de administraţie al gigantului rus Gazprom, relatează AFP.

”Am renunţat cu mult timp în urmă la o numire în consiliul de administraţie al Gazprom. Am informat şi compania”, a dat asigurări fostul cancelar social-democrat (1998-2005) într-un scurt mesaj postat pe reţeaua profesională LinkedIn.

Compania petrolieră de stat Rosneft din Rusia a anunţat vinerea trecută că fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi compatriotul acestuia, omul de afaceri Matthias Warnig, au demisionat din consiliul de administraţie, notează Reuters, conform agerpres.ro.

Schroeder a suportat, potrivit parlamentarilor germani, consecinţele atitudinii sale faţă de invazia rusă în Ucraina. După încetarea mandatului său de cancelar (1998 – 2005) el a acţionat ca lobbyist pentru interesele Moscovei şi a făcut parte din conducerile mai multor companii ruse, printre care Nord Stream, Gazprom şi Rosneft.

Acum 4 zile fostul cancelar german Gerhard Schröder a anunțat că se va retrage din funcția pe care o deține la compania energetică de stat rusă Rosneft, notează Euronews.

Schröder a informat vineri Rosneft că nu mai poate continua în funcția de președinte al consiliului de administrație al celei mai mari companii petroliere din țară.

Anunțul lui Schröder vine la doar o zi după ce legislatorii germani au fost de acord să îl priveze de beneficii, inclusiv de biroul și personalul său finanțat de contribuabili.

Gerhard Schröder va pleca și de la Gazprom, și de la Rosneft, după ce a fost votată și o rezoluție consultativă în Parlamentul European în acest sens

De asemenea, membrii Parlamentului European au votat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care îi cer lui Schröder să demisioneze din funcțiile sale și să fie adăugat pe listele de sancțiuni ale UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins cererile Bruxelles-ului de a-l pedepsi în continuare pe Schröder și a declarat că demisia sa „ar fi cea mai bună pentru toți”.

Schröder a fost cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, când a dezvoltat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Schröder a fost membru și președinte al consiliului de administrație al Rosneft din 2017 și a fost reales în această funcție în iunie anul trecut.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bali lansează o viză de nomad digital care îți permite să rămâi acolo timp de 5 ani

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze remote (n.r. de la distanță) în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali. Viza...

Datorii de peste 100 milioane de euro la Agenția Spațială Europeană. Ministerul Cercetării promite că le va achita anul acesta

România dorește să plătească datoriile restante către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) până la finalul acestui an, potrivit Ministerului Cercetării. Astfel, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării...
00:02:06

VIDEO: Congresul american adoptă un proiect de lege bipartizan privind siguranța armelor

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri, pentru prima dată în ultimele trei decenii, o legislație importantă privind siguranța armelor de foc. A fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă