1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaFostul cancelar german Gerhard Schröder s-a retras din conducerea Gazprom

Fostul cancelar german Gerhard Schröder s-a retras din conducerea Gazprom

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi aflat sub focul criticilor de la invazia Ucrainei, a anunţat marţi că nu va face parte din consiliul de administraţie al gigantului rus Gazprom, relatează AFP.

”Am renunţat cu mult timp în urmă la o numire în consiliul de administraţie al Gazprom. Am informat şi compania”, a dat asigurări fostul cancelar social-democrat (1998-2005) într-un scurt mesaj postat pe reţeaua profesională LinkedIn.

Compania petrolieră de stat Rosneft din Rusia a anunţat vinerea trecută că fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi compatriotul acestuia, omul de afaceri Matthias Warnig, au demisionat din consiliul de administraţie, notează Reuters, conform agerpres.ro.

Schroeder a suportat, potrivit parlamentarilor germani, consecinţele atitudinii sale faţă de invazia rusă în Ucraina. După încetarea mandatului său de cancelar (1998 – 2005) el a acţionat ca lobbyist pentru interesele Moscovei şi a făcut parte din conducerile mai multor companii ruse, printre care Nord Stream, Gazprom şi Rosneft.

Acum 4 zile fostul cancelar german Gerhard Schröder a anunțat că se va retrage din funcția pe care o deține la compania energetică de stat rusă Rosneft, notează Euronews.

Schröder a informat vineri Rosneft că nu mai poate continua în funcția de președinte al consiliului de administrație al celei mai mari companii petroliere din țară.

Anunțul lui Schröder vine la doar o zi după ce legislatorii germani au fost de acord să îl priveze de beneficii, inclusiv de biroul și personalul său finanțat de contribuabili.

Gerhard Schröder va pleca și de la Gazprom, și de la Rosneft, după ce a fost votată și o rezoluție consultativă în Parlamentul European în acest sens

De asemenea, membrii Parlamentului European au votat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care îi cer lui Schröder să demisioneze din funcțiile sale și să fie adăugat pe listele de sancțiuni ale UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins cererile Bruxelles-ului de a-l pedepsi în continuare pe Schröder și a declarat că demisia sa „ar fi cea mai bună pentru toți”.

Schröder a fost cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, când a dezvoltat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Schröder a fost membru și președinte al consiliului de administrație al Rosneft din 2017 și a fost reales în această funcție în iunie anul trecut.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alin Nica, anunț surpriză:”Avem sprijinul politic al Olandei pentru aderarea la spaţiul Schengen!

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica (PNL), care este şi preşedintele delegaţiei României la Comitetul European al Regiunilor, a transmis prin intermediul facebook că...

Liderul grupării Stat Islamic(SI) a fost ucis de rebeli în sudul Siriei

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat miercuri că liderul grupării Stat Islamic (SI), a cărui moarte a fost anunţată mai devreme...

Un general este decorat cu „Steaua României”

Un general este decorat cu "Steaua României", de către președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Cea mai înaltă decorație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă