29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGerhard Schröder: Fostul cancelar al Germaniei părăsește gigantul energetic rus Rosneft pe...

Gerhard Schröder: Fostul cancelar al Germaniei părăsește gigantul energetic rus Rosneft pe fondul presiunilor legate de război

Fostul cancelar german Gerhard Schröder se va retrage din funcția pe care o deține la compania energetică de stat rusă Rosneft, notează Euronews.

Schröder a informat vineri Rosneft că nu mai poate continua în funcția de președinte al consiliului de administrație al celei mai mari companii petroliere din țară.

Reacțiile au crescut la adresa bărbatului în vârstă de 78 de ani din cauza legăturilor sale cu Rusia și cu sectorul energetic al acesteia, pe fondul războiului din Ucraina.

Anunțul lui Schröder vine la doar o zi după ce legislatorii germani au fost de acord să îl priveze de beneficii, inclusiv de biroul și personalul său finanțat de contribuabili.

De asemenea, membrii Parlamentului European au votat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care îi cer lui Schröder să demisioneze din funcțiile sale și să fie adăugat pe listele de sancțiuni ale UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins cererile Bruxelles-ului de a-l pedepsi în continuare pe Schröder și a declarat că demisia sa „ar fi cea mai bună pentru toți”.

Schröder a fost cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, când a dezvoltat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Schröder a fost membru și președinte al consiliului de administrație al Rosneft din 2017 și a fost reales în această funcție în iunie anul trecut.

Fostul lider a fost criticat, de asemenea, pentru rolul său de președinte al comitetului de acționari al proiectelor de gazoduct Nord Stream AG cu Moscova.

De asemenea, Schröder ar urma să se alăture în iunie consiliului de supraveghere al gigantului rus Gazprom.

La începutul acestui an, mai mulți angajați ai biroului au demisionat după ce Schröder a declarat pentru New York Times că nu crede că Putin a ordonat masacrarea civililor din orașul ucrainean Bucha.

În pofida criticilor pe scară largă din partea adversarilor politici și în cadrul propriului său Partid Social-Democrat, Schröder declarase în aprilie că va demisiona doar dacă Moscova va opri livrările de gaze către Germania.

El părăsește acum Rosneft alături de un alt membru german al consiliului de administrație, Matthias Warnig, potrivit comunicatului grupului rus.

Warnig era membru al consiliului de administrație al Rosneft din 2011 și vicepreședinte al acestuia din iulie 2014.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...
00:01:04

VIDEO: Inundațiile scufundă case în India

Victimele inundațiilor din statul indian Assam au declarat că se luptă pentru a avea acces la alimente adecvate și apă potabilă, în timp ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă