10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalFilipine: Imelda Marcos, condamnată la o pedeapsă grea pentru corupţie

Filipine: Imelda Marcos, condamnată la o pedeapsă grea pentru corupţie

Cu toate acestea, este puţin probabil ca Imelda Marcos, în vârstă de 89 de ani, să petreacă mult timp în spatele gratiilor, deoarece ea are posibilitatea de a face recurs şi să rămână în libertate pe cauţiune până când condamnarea este definitivă.

Tribunalul Sandiganbayan, o jurisdicţie specială anticorupţie, a condamnat-o la şase ani de închisoare pentru fiecare dintre cele şapte capete de acuzare reţinute împotriva ei. Dna Marcos şi soţul ei, care a murit în Hawaii în 1989, sunt acuzaţi de deturnarea a aproximativ 200 milioane de dolari prin intermediul unor fundaţii elveţiene în urmă cu câteva decenii.

Ea riscă zeci de ani de închisoare.

Ferdinand Marcos şi anturajul său sunt suspectaţi de deturnarea a 10 miliarde de dolari din vistieria statului.

Organizaţia Transparency International l-a clasificat în 2004 ca al doilea lider cel mai corupt al tuturor timpurilor.

Ales preşedinte în 1965 şi reales în 1969, Marcos a decretat legea marţială în 1972, guvernând cu o mână de fier arhipelagul până la revoluţia din 1986 care l-a forţat să fugă în Statele Unite cu familia sa.

Pe lângă corupţie, fostul om forte al Filipinelor este acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului.

Deşi fostul dictator a murit în exil, membrii familiei sale s-au întors în arhipelag, revenind spectaculos în viaţa politică. Imelda Marcos este în prezent membru al Congresului filipinez.

În hotărârea sa, tribunalul anticorupţie a explicat că legea îi interzicea Imeldei Marcos să deţină interese financiare în fundaţii elveţiene.

“Cuplul a deschis toate aceste conturi în Elveţia şi a folosit pseudonime pentru a-şi ascunde identitatea. Preşedintele a ales William Saunders, iar Imelda Marcos a folosit numele de Jane Ryan”, a declarat pentru presă procurorul special Ryan Quilala.

Oponenţii lui Marcos au salutat o hotărâre judecătorească adoptată la aproape 30 de ani de la declanşarea iniţială a urmăririi penale în 1991.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă