12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrincipalul partid de opoziție cere ieșirea Germaniei din UE. Decizia s-ar lua...

Principalul partid de opoziție cere ieșirea Germaniei din UE. Decizia s-ar lua până în anul 2024

După ce, în Regatul Unit, s-a declanșat procedura BREXIT (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), cel mai important partid de opoziție din Germania, AfD, propune inițierea unei proceduri similare, denumită DEXIT (DE = Deutschland), în urma căreia și Germania să poată ieși din UE.

AfD (“Alternative für Deutschland”) este cel mai mare partid de dreapta din Germania și reprezintă principalul partid de opoziţie din Bundestag. Înființată în anul 2013, această formațiune politică este considerată, în alte țări occidentale, ca fiind formată din naționaliști germani și din eurosceptici.

La începutul acestui an, AfD a anunțat o propunere şocantă – aceea ca Germania să se retragă din UE, dacă Uniunea Europeană nu se va reforma. AfD consideră că decizia finală privind retragerea Germaniei din UE ar trebui să fie luată, la Berlin, până în anul 2024.

“Uniunea Europeană s-a transformat într-o structură nedemocratică ocupată de clasele politice europene și concepută de birocrații netransparente și necontrolate”, susține AfD în cea mai recentă ediție a programului său electoral, prezentat în perspectiva alegerilor europarlamentare.

AfD susține că aproximativ 44.000 de oficiali și 11.000 de angajați ai stucturilor UE și ai agențiilor subordonate sunt plătiți cu suma totală de peste opt miliarde de euro pe an. Din acest motiv, “considerăm necesar să luăm în considerare o retragere a Germaniei din UE sau o dizolvare ordonată a UE și stabilirea unui nou tip de comunitate economică și de interese la nivel european”, subliniază reprezentanții AfD.

Pe de altă parte, în plus față de critica adresată “birocraților” de la conducerea UE, AfD ia în discuție și chestiunea imigrației, inclusiv pericolul “islamizării” Europei. AfD cere, în acest context, o atitudine mai strictă pentru stoparea valurilor de refugiați care ajung în Germania.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă