13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Cum au ajuns „cele mai sigure țări” din lume să nu mai fie atât de sigure

Care sunt cele mai sigure țări din lume

Statisticile prezentate în ultimii ani dezmint mitul potrivit cărora țările nordice sunt cele mai sigure din lume. Norvegia și Suedia erau considerate în urmă cu ceva timp printre cele mai pașnice locuri de trai, cu o rată a criminalității foarte scăzută. Ba mai mult, până anul trecut, Norvegia era văzută drept „cea mai fericită țară din lume”.

Un atac cu arcul a avut loc în Norvegia

Cu toate acestea, cele două țări și-au pierdut poziția în ultimii ani, fiind înregistrate tot mai multe violențe și crime. În Norvegia, cinci persoane au fost omorâte într-un atac cu arcul miercuri, în orașul din sudul Kongsbergului. Autorul crimelor este un danez, în vârstă de 37 de ani, care a fost arestat și interogat de polițiști. Potrivit presei internaționale, acesta a tras cu săgeți spre autorități și a fugit de la locul faptei. Ulterior a fost prins.

Atacul a fost cel mai mortal din Norvegia, de când extremistul de dreapta, Anders Behring Breivik, a ucis 77 de persoane pe insula Utoya în iulie 2011. Cu toate acestea, statisticile arată că Norvegia a avut în 2020 doar 31 de crime. Însă numărul este în creștere față de 2015, când au fost înregistrate 23 de atacuri mortale. Pe de altă parte, vecinii norvegienilor se confruntă cu o rată a criminalității îngrijorătoare. 

Suedia, printre țările cu cea mai mare rată a criminalității din Europa

Suedia a ajuns printre cele mai periculoase țări în topul european, cu o rată a criminalității alarmantă. În 2020,  Consiliul Suedez pentru Prevenirea Criminalității a transmis că au avut loc peste 360 de incidente cu arme de foc, iar 47 de persoane au murit într-un astfel de atac, în timp ce 117 oameni au fost răniți. De asemenea, raportul prevede cel mai mare nivel al violențelor soldate cu moartea cetățenilor din ultimii 18 ani.

Majoritatea victimelor erau tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani. Liviu Chesnoiu, expert criminalist, a declarat că fenomenul a degenerat din cauza imigranților, iar zonele periferice sunt cele mai afectate.

Belarus, cea mai nesigură țară din Europa

În clasamentul făcut public de Numbeo, o bază de date colaborativă, țara cu cea mai mare rată a criminalității din Europa este Belarus, urmată de Franța, pe locul 2, și apoi de Suedia, pe 3. La jumatatea clasamentului privind criminalitatea din Europa sunt Germania (locul 21), Ungaria (locul 22), Luxembourg (locul 23) și Norvegia (locul 24).

România se află pe locul 30, iar datele arată că nu a scăzut foarte mult nivelul general al criminalității din țara noastră în ultimii ani, însă câteva țări occidentale, considerate ani de zile ca foarte sigure au ajuns să aibă un nivel mult mai ridicat de criminalitate, cum sunt Germania, Norvegia și Suedia.

Topul celor mai pașnice state din lume

Potrivit ultimelor statistici generate de Global Peace Index, cea mai sigură țară din lume este Islanda, fiind urmată apoi de Noua Zeelandă, Portugalia, Austria, Danemarca, Canada, Singapore, Republica Cehă, Japonia și Elveția. La polul opus se află Venezuela, capitala Caracas fiind considerată cel mai periculos oraș de pe glob.

Ultima oră
Pe aceeași temă