20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaReconstrucţia Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic din Europa, consideră...

Reconstrucţia Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic din Europa, consideră președintele Zelenski. România participă doar la nivel de secretar de stat

Reconstrucţia Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic din Europa, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev s-a referit, astfel, la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni, 4 iulie 2022. Conferința se va desfășura la Lugano (Elveţia) în perioada 4 – 5 iulie. Discuțiile se vor referi la refacerea Ucrainei „în sensul larg al cuvântului”, a precizat președintele Zelenski. Mai multe țări participă la conferință la nivel de prim-ministru sau de ministru de Externe. România va trimite, se pare, doar un secretar de stat.

„Nu trebuie să realizăm doar reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, confortabilă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a explicat președintele Zelenski.

„În fapt, este vorba despre cel mai mare proiect economic al timpurilor noastre în Europa şi despre o ocazie excepţională pentru a ne prezenta tuturor țărilor, tuturor companiilor pe care le vom invita să lucreze în Ucraina”, a precizat Zelenski. Potrivit unor estimări provenite din Ucraina, refacerea țării va costa circa 600 de miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei va adresa, probabil, un mesaj video către participanții la conferința de la Lugano. Ambasadorul Ucrainei în Elveția, Artem Rybchenko, a dezmințit ideea că Zelenski ar putea veni personal la conferință. Motivul este acela că, pe timp de război, șeful statului este persoana cu cele mai înalte responsabilități în țară, a precizat ambasadorul. La Lugano ar putea veni, eventual, premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, anunța presa din Elveția.

Reconstrucția Ucrainei se discută între UE, ONU și Banca Mondială

41 de țări și 19 organizații internaționale au fost invitate să trimită reprezentanți la conferință, a anunțat Elveția. Printre instituții se află Comisia Europeană, Banca Mondială și ONU. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni și ea la Lugano. Va veni la Lugano și secretarul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Au mai primit invitații la conferință premierul Marii Britanii, Boris Johnson, precum și președintele Franței, Emmanuel Macron. Din partea Marii Britanii, este deocamdată certă participarea ministrului de Externe, Elizabeth Truss.

Din Polonia, la conferința de la Lugano participă premierul Mateusz Morawiecki. Din Cehia va veni premierul Petr Fiala. Din Slovacia va veni premierul Eduard Heger. Din Turcia participă ministrul de Externe, Mevlüt Çavusoglu. Din România va participa Daniela-Anda Grigore Gîtman, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă