17.7 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăInternaționalCriza din Ucraina Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră

 Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră

Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră. Distrugătorul USS Arleigh Burke a părăsit Marea Neagră în luna decembrie, dar este pregătit oricând să revină, în cazul escaladării conflictelor cu Rusia, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, ziarului Washington Post.

În contextul tensiunilor din Crimea și a prezenței a peste 100.000 de soldați ai Rusiei la frontiera ucraineană, Pentagonul a ridicat nivelul de alertă al armatei americane.

Pentru prima oară se vorbește despre posibila plecare în Europa a Diviziei 82 Aeropurtate și a Corpului Aeropurtat XVIII din Fort Bragg, NC, Divizia 101 Aeropurtată din Fort Campbell, Ky. și Divizia 4 Infanterie din Fort Carson, cu 8.500 de soldați. Acestea au fost puse în alertă maximă, în această săptămână și ar putea fi printre primele care vor fi trimise în Europa.

citește și: Rolul mierii de Manuka și al siropului natural de Aloe Vera în tratarea refluxului gastro-esofagian

Alte unități au fost, de asemenea, puse într-o stare de alertă sporită, a spus Kirby. El a refuzat să le numească, dar a dezvăluit locațiile: bazele  Fort Hood, Texas, Lewis-McChord din statul Washington, Fort Polk, LA, și Davis-Monthan Air Force Base din Arizona. Trupele din aceste unități ar putea oferi sprijin medical, aviatic și logistic, pe lângă puterea de luptă, a spus el.

citește și: Statele Unite au început să trimită ajutor militar în Ucraina, inclusiv muniție

Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră

Marina s-a alăturat, de asemenea, luna aceasta, aliaților, într-un amplu exercițiu NATO în Marea Mediterană. Portavionul USS Harry S. Truman și navele sale de escortă,cu aproape 6.000 de soldați americani și zeci de avioane de atac, sunt pregătite.

Purtătorul de cuvânt refuză să creadă că suntem în ceasul al 11-lea. El crede că încă mai există căi diplomatice de rezolvare a conflictului.

citește și: 1,2 miliarde de EURO ne-a costat vizita ministrului francez al apărării

Celebrul ziar conservator american amintește articolul 4 din Tratatul NATO, care precizează că orice atac asupra unui stat membru reprezintă un atac asupra Alianței Nord Atlantice. Comentatorii săi sunt sceptici că se va obține o unanimitate de voturi, necesare unei riposte militare comune.

Ziarul a dat exemplul Germaniei care a refuzat să trimită arme letale armatei ucrainiene. Este menționată relația economică a acestei țări aliate din NATO cu Rusia. Se referă punctual la gazele naturale.

SUA sunt pregătite să susțină cel mai mare efort militar

Sursele de la Pentagon au dezvăluit ziarului “Washington Post” că atât republicanii, cât și democrații sunt de acord ca SUA să acorde cel mai mare sprijin alianței NATO, în caz de atac.

Comentatorul mai vorbește despre cei 60.000 de soldați ai NATO, care pot fi prezenți în teatrele de luptă.

De asemenea, sursele Pentagonului au mai dezvăluit că SUA acordă o atenție sporită și tensiunilor din sudul Chinei, iar armata americană e pregătită să reacționeze și acolo, în cazul escaladării tensiunilor. Toți mai mulți analiști militari spun că Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră.

Toți foștii și actualii ofițeri de rang superior vorbesc despre continuarea presiunii militare, în timp ce diplomații vorbesc.

Soldați ai Gărzii Naționale a SUA instruiesc luptătorii ucrainieni

Pentru prima oară o serie de oficiali ai armatei americane recunosc că în Ucraina sunt prezenți membrii ai Gărzii Naționale (un fel de jandarmerie) în Ucraina pentru instruirea luptătorilor. Aceștia pot fi retrași oricând.

SUA trimite zilnic arme și muniție de luptă armatei ucrainiene.

citește și: De ce trebuie să apărăm Ucraina?

Ungaria și Croația, membre ale NATO, se abțin, susținând că au relații bune cu Rusia.

Joe Biden susținte în continuare că nu va trimite trupe americane în Ucraina.

La București, s-a încheiat recent o reuniune CSAT. Franța a anunțat că trimite un contingent militar în țara noastră.

Administrația Biden a răspuns în scris cererilor formulate de regimul Putin, care se declară în continuare nemulțumit.

Vladimir Putin se pregătește de întâlnirea cu Xu Jinping, președintele Chinei, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă. Și în Taiwan s-a mărit nivelul de alertă.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ucraina a mai ucis un general al forțelor ruse, ducând numărul acestora la 9

Ucraina a mai ucis un general al forțelor ruse, ducând numărul acestora la 9, de la începutul invaziei din 24 februarie.Un general al forţelor...
00:01:31

VIDEO – Ursula von der Leyen: „UE și Rusia trebuie să discute despre exporturile de alimente din Ucraina”

Europa trebuie să poarte discuții cu Rusia privind posibilitățile de relansare a exporturilor de grâu și de alte produse alimentare din Ucraina pentru a...

Colliers: Locuințele noi devin din ce în ce mai puțin accesibile pentru români

Tot mai puţini români îşi permit să-şi cumpere o locuinţă nouă, având în vedere că prețurile continuă să crească într-un ritm sensibil mai accelerat...
Ultima oră
Pe aceeași temă