24.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPapa Francisc îl critică dur pe Putin pentru ce face asupra Ucrainei

Papa Francisc îl critică dur pe Putin pentru ce face asupra Ucrainei

Papa Francisc l-a criticat în mod implicit pe președintele Vladimir Putin în legătură cu invadarea Ucrainei de către Rusia, spunând sâmbătă (2 aprilie) că un „potentat” întreține conflicte pentru interese naționaliste.

Moscova spune că acțiunea pe care a lansat-o pe 24 februarie este o „operațiune militară specială” menită nu să ocupe un teritoriu, ci să demilitarizeze și să „denazifice” vecinul său.

Francisc a respins deja acea terminologie, numind-o război, conform Reuters.

„ Am crezut că invaziile altor țări, luptele sălbatice de stradă și amenințările atomice sunt amintiri sumbre ale unui trecut îndepărtat”, a spus Papa într-o adresă adresată oficialilor maltezi, după ce a sosit în insula mediteraneană pentru o vizită de două zile.

„ Cu toate acestea, vântul înghețat al războiului, care aduce numai moarte, distrugere și ură în urma lor, a lovit puternic asupra vieților multor oameni și asupra zilelor noastre, ale tuturor”, a spus el.

Papa Francisc şi preşedintele Putin au avut o întrevedere în iunie 2015, cerându-i-se lui Putin pacea Ucrainei

Cu acea ocazie, papa l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin ‘să facă un efort important şi sincer pentru a realiza pacea’ în Ucraina.

Întrevederea, desfăşurată în prezenţa interpreţilor, cu papa afişând o mină serioasă, a durat 50 de minute, mai mult decât majoritatea audienţelor acordate de suveranul pontif, doar primirile lui Barack Obama şi Emmanuel Macron durând mai mult.

Papa Francisc nu a mers însă mai departe, Vaticanul rămânând prudent în această criză, spre dezamăgirea catolicilor ucraineni, care ar fi dorit o condamnare directă a politicii ruse în Ucraina.

Un pas în plus în apropierea dintre Vatican şi ortodocşii ruşi l-a reprezentat întâlnirea istorică din februarie 2016 dintre papa Francisc şi patriarhul Kirill, în Cuba.

Aceasta s-a încheiat prin semnarea unei declaraţii comune, Vaticanul dând asigurări că este vorba despre afirmarea alianţei între ortodocşi şi catolici în faţa islamismului din Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de conflicte pe care papa le descrisese ca ‘al treilea război mondial pe bucăţi’.

Papa era, în mod evident, preocupat de interpretările politice previzibile: după mai puţin de o oră de la întâlnire, el le-a făcut o prezentare mai puţin obişnuită jurnaliştilor care îl însoţeau în călătorie. ‘Vor exista multe interpretări (…). Nu este o declaraţie politică, nu este o declaraţie sociologică, este o declaraţie pastorală’, a insistat suveranul pontif.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 130. Cel puțin trei morți și zeci de clădiri distruse într-un oraș din Rusia, lângă frontiera cu Ucraina

Cel puțin trei morți și zeci de clădiri distruse s-au înregistrat într-un oraș din Rusia, lângă frontiera cu Ucraina. Rusia sugerează că a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă