22.4 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalChina: O navă de război americană care navighează în strâmtoarea Taiwan este...

China: O navă de război americană care navighează în strâmtoarea Taiwan este „provocatoare”. Americanii susțin că este o activitate de rutină

O navă de război americană a traversat sâmbătă sensibila strâmtoare Taiwan, parte a ceea ce armata americană numește activitate de rutină, dar pe care China a descris-o drept „provocatoare”.

Flota a 7-a a Marinei SUA a declarat că distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Ralph Johnson, efectuează un tranzit „de rutină” prin apele internaționale.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de un Indo-Pacific liber și deschis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a, Nicholas Lingo, într-un comunicat. „Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională”.

China a monitorizat nava, pe care un purtător de cuvânt, a descris-o „un act provocator”.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava a se îndrepta către nord prin strâmtoare, că forțele sale i-au monitorizat trecerea și nu au observat nimic ieșit din comun.

Taiwan este în prezent într-o stare de alertă sporită din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, îngrijorată că China ar putea încerca să profite de situație pentru a face o mișcare pe insulă, deși guvernul nu a raportat nicio manevră neobișnuită a Chinei.

Anul trecut, navele navale americane au tranzitat Strâmtoarea aproximativ lunar.

China susține că a condus în mod democratic Taiwanul ca teritoriu propriu și a organizat misiuni repetate ale forțelor aeriene în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului în ultimii doi ani, provocând furie în Taipei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că sâmbătă opt avioane chineze – șase avioane de vânătoare au zburat în ADIZ, la nord-est de insulele Pratas controlate de Taiwan, la capătul superior al Mării Chinei de Sud.

Beijingul numește Taiwanul drept cea mai sensibilă și importantă problemă în relațiile sale cu Washingtonul.

La fel ca majoritatea țărilor, Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...
Ultima oră
Pe aceeași temă