9.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Ce țară mărește salariul minim pe economie cu 3.500 la sută

În urma devalorizării, cursul monedei naţionale raportată la dolar a ajuns la şase milioane de bolivari / dolar, guvernul crescând şi salariul minim pe economie cu 3.500 la sută.

Cu toate acestea, pe fondul inflaţiei, salariul minim din Venezuela echivalează cu doar 30 de dolari.

Toate aceste măsuri au, însă, potenţialul de a creştere inflaţia şi mai mult. Pe 15 august, indexul Bloomberg’s Café con Leche estima inflaţia la peste 100.000%, în condişiile în care la sfârşitul lunii iulie era estimată între 82.000% şi 86.000%.

În paralel, guvernul a eliminat parţial şi subvenţiile la benzină, măsură care – combinată cu creşterea TVA – ar urma să crească veniturile statului cu zece miliarde de dolari pe an.

Măsura devalorizării monedei naţionale are loc în acelaşi timp cu cea a denominării ei, măsură prin care guvernul venezuelean intenţionează să elimine cinci zerouri. Se doreşte, de asemenea, introducerea unor noi bancnote, schimbarea numelui monedei naţionale şi utilizarea criptomonedei Petro – concepută chiar de către guvernul venezuelean – ca etalon pentru moneda naţională, după modelul etalonului aur-dolar, implementat prin Sistemul de la Bretton Woods.

Venezuela ar fi, astfel, prima ţară din lume care ar folosi un astfel de etalon.

Criptomoneda ar avea o valoare de 60 de dolari / Petro, valoare ce ar urma să fie susţinută de petrol – a cărui producţie a scăzut dramatic în ultimii ani, prin urmare valoarea unui Petro nu ar mai avea cum să rămână la 60 de dolari.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă