9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiÎntâlnire la Cotroceni. Iohannis cere restricții mai dure. La ce să ne...

Întâlnire la Cotroceni. Iohannis cere restricții mai dure. La ce să ne așteptăm

O întâlnire la Cotroceni între Klaus Iohannis și responsabilii cu gestionarea pandemiei are loc miercuri, începând cu ora 17.30. La ședință vor participa toate persoanele care gestionează criza sanitară cu care se confruntă România. Președintele cere noi restricții care să prevină răspândirea Covid-19. Situația este disperată, iar măsurile se anunță dure. La ce să ne așteptăm?

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat că se pregătesc restricţii pentru limitarea răspândirii virusului. 

Întâlnire la Cotroceni. Cine participă la ședință

La şedinţă participă prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, scrie news.ro.

Şeful statului a declarat, marți, că se impun cât mai curând restricţii care să ducă la limitarea pandemiei, dată fiind transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Delta care face ca cifrele să fie din ce în ce mai alarmante.  

Iohannis recunoaște: „Nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum”

Președintele Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă, că situația din România este mai mult decât alarmantă și se impun de urgență măsuri și noi restricții. 

”Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor (…) În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a declarat, marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis.  

Întâlnire la Cotroceni. La ce restricții ne putem aștepta 

Președintele Iohannis ar putea solicita restricții mai dure și noi măsuri de combatere a pandemiei. 

Impunerea Stării de Urgență

Primul lucru la care ne gândim și pe care îl luăm în calcul este instituirea Stării de Urgență. În acest caz, președintele semnează un decret, șeful Executivului îl contrasemnează, iar apoi decretul este supus votului în Parlament.

Modificare Stării de Alertă

Restricțiile impuse în timpul Stării de Alertă ar putea să se înmulțească. Noile propuneri și măsuri vor putea fi adoptate printr-o decizie a CNSU.

Carantină zonală

Și carantina zonală ar putea fi o restricție introdusă prin decizii ale CNSU

Introducerea certificatului verde 

În ședința care va avea loc la Cotroceni s-ar putea discuta despre obligativitatea certificatului verde Covid. Astfel, românii ar putea fi obligați să prezinte certificat verde Covid aproape peste tot pe unde merg, cu excepția magazinelor esențiale și farmaciilor. Mai mult, certificatul verde digital ar trebui prezentat în toate instituțiile publice, inclusiv pentru angajați, dar și la pelerinaje religioase.

De asemenea, ar putea fi impuse restricții de mișcare mai dure pe timp de noapte, dar și restricționarea completă a anumitor activități. 

Marţi, România a înregistrat cel mai dur bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI.  

Cele mai citite

Fostul principe Nicolae a fost ofertat de PNL și PSD

Fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai, a dezvăluit că a fost ofertat de PNL și PSD pentru a intra în politică, însă el a...

Tendințe manichiură 2022. Ce modele și culori alegem

Tendințe manichiură 2022. Mâinile delicate și îngrijite reprezintă atributul fiecărei femei care pune preț pe imaginea ei. Totuși, timp ce pentru unele doamne și...

Dezvoltarea roboților ucigași, se poate avea încredere în ei? Analiză despre noua cursă a înarmărilor

Armele inteligente artificiale transformă armatele din întreaga lume – ar trebui să ne îngrijorăm?  Roboții ucigași și dronele „kamikaze” sunt aici: armamentul inteligent artificial...
Ultima oră
Pe aceeași temă